Bijeg od zakona – jedna od blagodati dvojnog državljanstva

Podijeli članak:

Godinama je ustaljena praksa da pojedinci uoči ili nakon izricanja presude iskorištavaju blagodati dvojnog državljanstva. Bježeći od pravosuđa u zemlji u kojoj su osuđeni skrovište nađu kod susjeda. Nerijetko prođu bez sudskog procesa ili sa znatno nižim kaznama. Nadležne institucije, za sada, o izmjenama postojećih sporazuma između država ne razmišljaju.

Potražiti utočište u Bosni i Hercegovini postala je praksa Branimira Glavaša, koji je na ponovljenom suđenju nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za ratni zločin u Osijeku.

BRANIMIR GLAVAŠ

“Ja ću putovati kao slobodan građanin.”

A nakon par dana je i otputovao. Ako je suditi prema njegovim statusima na društvenim mrežama, ponovo je u BiH, i to u Sarajevu.

BRANIMIR GLAVAŠ

“Ako vas baš zanima upravo sjedim u jednom društvu sa političkim prijateljima i razgovaramo o nadolazećim parlamentarnim izborima. Tema je 11. izborna jedinica.”

Trokut BiH, Srbija, ali i Hrvatska, članica EU, nisu našli rješenje za ove probleme, kažu stručnjaci. O ukidanju dvojnog državljanstva nijedna zemlja ne razmišlja. Ako bjegunac i zatraži izvršenje, sudovi u BiH mu određuju manju kaznu koja je u pravilu niža od Hrvatske. Zato je jedini način napraviti sporazume koji bi imitirali one iz EU, objašnjava advokat Ante Nobilo.

DENIS DŽIDIĆ, izvršni direktor BIRN-a

“To је evropski uhidbeni nalog gdje sudovi direktno surađuju i gdje nema nikakvog problema za preuzimanje okrivljenika i jednostavno nema skrivanja.”

Iz Ministarstva pravde kažu da postupaju u skladu sa Zakonom o međunardnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i potpisanim međudržavnim ugovorima. Iako u praksi izostaje željeni rezultat, o izmjenama sporazuma se, za sada, ne razmišlja.

“Njihovo mijenjanje je stvar dogovora između dvije države, a za to je potrebno prethodno stvoriti pozitivno ozračje. Ukoliko države zauzmu stav za preispitivanje sporazuma ili mijenjanje pojedinih dijelova, Ministarstvo svakako želi doprinijeti tom procesu.”

Tako problemi postoje i sa potpisanim dokumentima kada je riječ o predmetima ratnih zločina, ali i onih koji se tiču organizovanog kriminala, kažu u BIRN-u.

DENIS DŽIDIĆ, izvršni direktor BIRN-a

“Vidimo da tu zaista ima velikih političkih opstrukcija i da osobe koje imaju određeni renome, koji su politički uvezani, jako često izbjegavaju odgovornost pa čak i jako dobro posluju nakon bjekstava iz BiH ili Hrvtaske.”

Zato je neophodan jači pritisak međunarodne zajednice i EU, dodaju u BIRN-u, jer je velika zloupotreba dvojnog državljanstva, a zemlje sistemski odbijaju da sarađuju.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...