BiH više nije na njemačkoj listi rizičnih zemalja

Njemačka će 1. jula ukinuti upozorenje za putovanja u većinu zemalja osim za države u kojima je i dalje visok nivo infekcija kovid-19, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

S liste će biti maknuti i turističke destinacije Madeira (Portugal) i Cipar, kao i još 12 zemalja na Balkanu, istočnoj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Od nedjelje, 13. juna, na listi rizičnih područja nisu ni Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Libanon, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina. Njemačka savezna vlada i dalje formalno savjetuje građanima da izbjegavaju turistička putovanja u inozemstvo.

Do 1. srpnja Njemačka bi trebala ukinuti većinu korona-upozorenja za putnike u većinu zemalja, navodi AFP.

“Možemo da ukinemo opšte upozorenje putnicima na rizična područja gdje je učestalost (virusa) tokom sedam dana manja od 200. Ova mjera primjenjivaće se od 1. jula i širom svijeta”, naveo je u saopštenju šef njemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas).

Ta simbolična mjera olakšaće putovanja i turizam u ljetnjoj sezoni.

Upozorenje, praćeno ograničenjima, ipak ostaje na snazi za zemlje koje i dalje imaju veliki broj zaraženih i veliku učestalost sojeva korona virusa poput Velike Britanije ili Indije.

Ukidanje upozorenja za putovanja ne znači i ukidanje obaveznog negativnog testa na kovid-19, potvrde o vakcinaciji ili bilo koje druge mjere koja je na snazi za putovanja iz Njemačke.

BHRT