Search
Close this search box.

BiH u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila izvoz veći od šest milijardi KM, uvoz je i dalje značajno veći

Podijeli članak:

Bosna i Hercegovina je od januara do maja ove godine više uvozila robe nego što je izvozila. Pokazuju ovo posljednji podaci Agencije za statistiku BiH u kojima se navodi da je izvoz tokom prvih pet mjeseci ove godine iznosio 6 milijardi 640 miliona KM, što je za 8,5 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine, uvoz je s druge strane iznosio 11 milijardi 682 miliona KM, što je za 4,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 56,8 posto dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio pet milijardi i 42 miliona KM. U zemlje CEFTA-e smo izvezli milijardu i 56 miliona KM, 22,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a u istom periodu smo uvezli milijardu i 292 miliona KM, što je za 0,4 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 81,7 posto.

Izvoz u EU veći od četiri milijarde

Nadalje, izvoz u zemlje EU je iznosio četiri milijarde i 943 miliona KM, što je za 7,4 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine, dok je uvoz iznosio sedam milijardi i milion KM, što je za 7 posto više
nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom, iznodila je 70,6 posto.

Kada je o izvozu u zemlje EU riječ, naša zemlja je od januara do maja ove godine najviše izvezla svojih roba u Njemačku (milijardu i 059 miliona i 370 hiljada KM), Hrvatsku (milijardu i 059 miliona i 174 hiljade KM), Austriju (658 miliona i 677 hiljada KM), u Sloveniju (568 miliona i 605 hiljada KM), a u prvi pet je i Italija, u koju smo izvezli robe u vrijednosti 533 miliona i 964 hiljade KM.

Najveći izvoz među zemljama CEFTA-e ostvarili smo u Srbiji 694 miliona i 566 hiljada KM.

Bosna i Hercegovina je najviše izvezla običnih metala i proizvoda od običnih metala kao i strojeva; elektrotehničke opreme; aparata za snimanje i reprodukciju slike i zvuka. Zanimljivo, istu robu je najviše i uvozila.

Od januara do maja ove godine BiH je najviše uvezla roba iz Italije (milijardu i 579 miliona i 532 hiljade KM), zatim Njemačke (milijardu i 425 miliona i 299 hiljada KM), dok smo iz Srbije uvezli milijardu i 111 miliona i 192 hiljade KM.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra...

Pjesma “Pluća su mi bolna”, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine,...

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u...