Search
Close this search box.

BiH traži da joj se vrati preko milion maraka za vakcine

Podijeli članak:

Bosna i Hercegovina priprema tužbu protiv Globalne alijanse za vakcine GAVI, radi vraćanja neutrošenog novca , u iznosu od 1,6 miliona KM, isplaćenog za nabavku vakcina protiv Covida-19, koje nisu isporučene.

Savjet ministara BiH danas je usvojio Informaciju Pravobranilaštva BiH o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inostranstvu, koji mogu imati dodatne finansijske implikacije na budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, odnosno onog nivoa vlasti na koji se spor odnosi, piše Fena.

Informacija sadrži pregled osam postupaka s detaljnim podacima o njihovom pojedinačnom statusu i vrijednostima spora, među kojima je njih sedam u fazi arbitražnog postupka ili mirnog rješavanja spora.

Jedan postupak priprema BiH protiv GAVI, radi vraćanja cjelokupnog neutrošenog novčanog iznosa mirnim ili drugim utuživim putem jer je GAVI jednostrano zadržao 1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključenog s BiH o preuzimanju obaveza nabavke vakcina za Covid-19.

GAVI je Bosni i Hercegovini isporučio samo 27 posto ili 332.640 vakcina od ukupno naručenih i plaćenih 1.232.000 doza vakcina, a tokom trajanja ugovora nije isporučeno 899.360 doza vakcina, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

 

 

(BN) Foto: Ilustracija/AA

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....