Search
Close this search box.

BiH šesta najsiromašnija država Evrope: Narod gladan, a pljačke “po zakonu”

Podijeli članak:

Na listi najsiromašnijih država Evrope, koju je objavila globalna mreža „World of statistics“, Bosna i Hercegovina zauzima neslavno šesto mjesto. Među prvih pet su Ukrajina, kao država u ratu, zatim Kosovo, te Moldavija, Bjelorusija i Azerbejdžan, dok su najbogatije zemlje i dalje Luksemburg, Irska i Švicarska.

Samo nemar

Status država određen je prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s početka jula ove godine o bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku.

Ne računajući Kosovo (6.390 dolara po stanovniku), BiH (8.420 dolara) je uvjerljivo na začelju regiona, jer su Sjeverna Makedonija (8.850) na devetom, a Albanija (8.920), Srbija (12.380) i Crna Gora (12.650) na 10., 11. i 12. mjestu, Hrvatska (22.970) je 17., a Slovenija (34.030 dolara) je već u društvu razvijenijih evropskih zemalja.

– Zakovanim za dno drži nas nemar prema ovakvom ustavnom uređenju, glomaznoj i skupoj administraciji, katastrofalnoj politici, mentalitet prema državi, nemar prema neradu onih koje smo birali… Sve to kreira jednu “savršenu oluju”, koja nas drži u društvu najsiromašnijih. Ništa se neće promijeniti – kaže ekonomski analitičar Sanel Halilbegović.

Ima li odgovora

U svjetskim okvirima BiH je na 105. poziciji od 190 država, a od građana BiH siromašniji su uglavnom stanovnici zemalja Afrike i Azije koje su u ratu, unutrašnjim sukobima ili trpe posljedice vojnih uprava i totalitarnih režima.

Bajtal: Nikakav ustav. RSE

– Upravo tu negdje leži i odgovor. Za bliskost, sličnost totalitarnom načinu vladanja, a što u prijevodu znači – loše, odgovorne su kriminalizirane etnopolitike, kojima naruku ide nikakav ustav. Ide im naruku jer ga mogu zloupotrebljavati legalizirajući svoj nerad, neznanje, kriminal, pljačku, otimačinu, prevaru i nemoral. Naše je siromaštvo projektirano, a naše pljačke legalizirane – naglašava profesor Esad Bajtal, poznati bh. sociolog i filozof.

Sve po zakonu

Bajtal podsjeća na poznatu rečenicu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića “sve je po zakonu”, koja je postala simbol pljačke, jer se bh. vlasti ne ustručavaju ni zakon da promijene zarad vlastitog interesa.

– Izlaza mora biti, jer su nekad bile moćne imperije pa ih više nema, samo je pitanje hoće li ga dočekati naša djeca, djeca naše djece ili možda čak ni oni. Kraj mora doći, jer narod je davno rekao: “Ničija nije do zore gorjela” – ističe Bajtal.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...