Search
Close this search box.

BiH prva tri mjeseca uvezla pet hiljada automobila više u odnosu na isti period lani

Podijeli članak:

U Bosnu i Hercegovinu u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je pet hiljada automobila više u odnosu na isti period lani. Svaki osmi uvezen automobil je nov. Znači li ovo, da se nakon pandemije korona virusa sada konačno oporavlja tržište automobila i u BIH?

Tržište se definitivno oporavlja, kažu stručnjaci iz ove oblasti. Taj stav potkrijepljuju podatkom da je još u prošloj godini došlo do rasta prodaje automobila za 27 odsto. Kriza uzrokovana nedostatkom sirovinama i poluprovodnicima u svijetu autoindustrije je prošlost.

“Stabilizirali su se lanci snabdijevanja i vozila su postala dostupnija, smanjili su se sami rokovi isporuke od trenutka narudžbe do samog trenutka dolaska u državu, odnosno isporuke kupcu”, kaže Miro Sesar, predsjednik Udruženja ovlaštenih uvoznika i trgovaca automobilima u Federaciji BiH.

Da je uvoz sada znatno lakši, a ponuda sve veća svjedoče i radnici na banjalučkim auto-placevima.

“Vozila ima dosta na tržištu, ima se šta kupiti u inostranstvu. Uzimamo ih iz svih država Evrope, od Njemačke, Francuska, Španija, Italija. Ljudi koji imaju veću kupovnu moć, naravno kupuju novija auta, traže se”, objašnjava Saša Dedić, prodavac na auto placu.

A oni koji imaju manju kupovnu moć, za auta izdvajaju između 15 i 20 hiljada maraka, uglavnom starosti do deset godina.
Iako je tržište sada stabilno, pada cijena u skorijem periodu teško da će biti, smatraju ekonomisti.

“Polovnih automobila iz godine u godinu sve je manje zbog njihove dotrajalosti, zbog habanja, zbog nesretnih događaja i onda kada se okrenete da tražite neki automobil koji je vama cjenovno odgovara jer ih je manje na tržištu, odnos ponude i tražnje diktira u tome da je tražnja veća od ponude i ukoliko je tražnja ona koja dominira ponuda ima povećanje cijena na gore”, stava je ekonomista, Aleksandar Ljuboja.

Zainteresovanost je, čini se, trenutno veća za nove automobile. Od početka godine takvih je uvezeno više od dvije i po hiljade.

“Novi automobili troše manje goriva, manje zagađuju, manje uvozimo dijelova. Mnogi razmišljaju na ovaj način i odvajaju značajna novčana sredstva da kupe nov automobil koji je u konačnici rentabilniji i za budžet jednog privrednog društva a i za porodični budžet”, dodao je Ljuboja.

Najskuplji uvezeni novi automobil u ovoj godini, Ferari Roma, plaćen je čak 450 hiljada maraka sa uvoznim dažbinama, a za prvih 10 najskupljih, izdvojeno je blizu 4 miliona maraka. Treba li veći dokaz oporavka tržišta.

 

 

(una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Turistička zajednica Srednjobosanske županije u suradnji s biciklističkim klubovima “Vitez” i “Tempo” uspješno je...

Po okončanju roka za podnošenje prigovora na preliminarne liste općinska komisija za dodjelu stipendija...

Državljanin Bosne i Hercegovine (42) pojavio se danas pred sudom u Feldkirhu gdje mu...

Aarhus centar u BiH javlja kako su zaprimili još jednu presudu. Naime, poništena je...

Ljetnji period je pred nama i ono što je uobičajeno je težnja da se...

Nakon što je BiznisInfo.ba objavio da je u Sarajevu prije nekoliko dana osnovana kompanija...