Search
Close this search box.

BiH po kvaliteti života na 29. mjestu liste koja obuhvaća 37 država

Podijeli članak:

Luksemburg, Nizozemska i Island nalaze se na prva tri mjesta po kvaliteti života u Europi, odnosno razini blagostanja, dok je BiH tek na 29. mjestu liste koja obuhvaća 37 analiziranih zemalja.

Pokazuju to podaci Numbea, najveće internetske online baze statističkih podataka, u kojoj se, među ostalim, mogu naći i usporedni troškovi življenja i druge statističke stavke, na osnovi kojih se određuje razina blagostanja u nekoj zemlji.

Prema njihovim podacima za 2023. godinu, u top deset, uz već spomenute tri zemlje, nalaze se i Danska, Finska, Švicarska, Norveška, Austrija, Estonija te Njemačka. Zanimljivo, nekadašnji motor gospodarskog razvoja Europe i sinonim dobrog i bezbrižnog života našao se tek na desetom mjestu.

Što se tiče zemalja u okruženju, najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na 13. mjestu te Hrvatska (17). Po kvaliteti života, koja se računa tako što se uzima u obzir niz čimbenika, kao što su troškovi života, kupovna moć građana, stanje sigurnosti, razina zdravstvene zaštite, klima i populacija – BiH se nalazi daleko iza spomenutih zemalja, pa čak i iza država kao što su Bugarska i Rumunjska. Kada je u pitanju odnos primanja i potrošnje, prema posljednjim podacima, prosječna plaća u BiH je oko 1300, a sindikalna potrošačka košarica dva je puta veća – 2590 maraka.

Prema jednoj od analiza koje je Glas Srpske radio, da bi jedna četveročlana obitelj mogla normalno živjeti, nužna su minimalna mjesečna primanja, odnosno kućni proračun od bar 3800 maraka. U prijevodu, oba roditelja bi trebalo raditi, ali i biti zaposlena u financijskom sektoru, gdje se prosječna plaća kreće oko 1.800 maraka.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...