Search
Close this search box.

BiH i EU: Put ka integraciji ili politički raskol?

Podijeli članak:

BiH, obilježena ratom i političkim podjelama,  traži put ka EU.   Mediji njemačkog govornog područja naglašavaju različite aspekte, koje se odnose na ovu zemlju i njeno  približavanje EU.

Süddeutsche Zeitung piše kako je BiH i danas obilježena zamrznutim sukobom iz devedesetih godina prošlog stoljeća. “Ali i provizornim Ustavom, dogovorenim u američkoj vojnoj bazi Dayton, koji je od nekih tadašnjih ratnih ciljeva – poput etničke podjele – napravio osnove njene državnosti. U jednom od njenih entiteta  vlada separatist blizak Kremlju, koji čini sve da sabotira ovaj privremeni državni konstrukt i dovede ga do raspada.

Milorad Dodik i Vladimir Putin u februaru 2024., Kazan, Tatarstan
Milorad Dodik i Vladimir Putin u februaru 2024.Foto: Milorad Dodik/X

Otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom bilo je prije svega geopolitički motivirano: nakon što je Ukrajini kao zemlji u ratu dodijeljen taj status, nije se moglo dopustiti da ljudi na zapadnom Balkanu i dalje čekaju i tako postanu još ranjiviji na pokušaje uticaje  Moskve i Pekinga.  Početak pregovora o pristupanju može i treba imati motivirajući učinak i ubrzati reforme. Međutim, moguće je i suprotno: dodijeljeni kandidatski status može oslabiti volju za promjenama u pravcu više vladavine prava i manje korupcije. Ako EU nešto duguje ljudima u BiH, onda je to prije svega ovo: mora im se iskreno reći kakve su stvarne šanse za pristupanje Evropskoj uniji – ali i očekivanja, koja su uz to vezana”, kaže se u komentaru lista Süddeutsche Zeitung iz Minhena.

“Nacionalisti i danas pokušavaju raskomadati BiH” 

Austrijski Standard, pozivajući se na rezultate istraživanja javnog mnijenja koji je sproveo Valicon, navodi kako skoro niko u BiH ne očekuje da će zemlja uskoro moći pristupiti EU. Samo petina ispitanih smatra da bi to moglo biti moguće u narednih pet godina, dok 18 posto ispitanih smatra da se to nikada neće dogoditi.

„Skepsa prema EU također je povezana s iskustvom rata (1992-1995). Bosna i Hercegovina, tada nezavisna i međunarodno priznata država, bila je tri i po godine napuštena od strane Evropljana. Nije bilo nikakve vojne podrške, naprotiv, čak je i uveden i embargo na oružje, tako da se država jedva mogla braniti. Bosnu i Hercegovinu i dalje podrivaju nacionalisti koji danas, kao i tada, pokušavaju uništiti državu i raskomadati je prema etnonacionalističkim i stranačkim interesima”, piše Standard.

Portal ARD-Tagesschau.de navodi kako je „prije svega sukob sa srpskim entitetom godinama uzrokovao napetosti u ovoj multietničkoj državnoj zajednici i sprječavao reforme. EU je u osnovi već 2003. godine obećala Bosni i Hercegovini pristupanje, a zemlja je 2016. godine službeno podnijela zahtjev. Prijem u krug kandidata za učlanjenje uslijedio je 2022. godine. Prva konferencija o pristupanju bit će pripremljena tek kada zemlja ispuni dosad neispunjene reforme, poput onih u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala”.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sa srebreničkim cvijetom na reveru

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kaže da Dodik ne smije sjediti za evropskim stolom ali da ima mnogo drugih političara koji dobro rade svoj posaoFoto: Klix.ba

“Dodik ne smije sjediti za evropskim stolom”

Najtiražniji njemački list BILD navodi i kako je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt (66), proglasio ovu balkansku zemlju zrelom za pregovore o pristupanju EU. Schmidt je jasno naveo i ko koči evropski put BiH. „Na čelu zemlje je srpski nacionalista Milorad Dodik, koji održava “sluganski” odnos s ruskim despotom Vladimirom Putinom i bjeloruskim moćnikom Aleksandrom Lukašenkom. Dodik, međutim, ne smije sjediti za evropskim stolom u Briselu i odlučivati ili blokirati”, prenosi BILD izjavu Schmidta.

BILD citira i Jakova Devčića, direktora Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru, koji kaže da je “započinjanje pregovora o pristupanju EU ispravna geopolitička odluka, koja predstavlja zaokret u Evropi”. “Evropska unija jasno pokazuje da prihvata geopolitičko nadmetanje s onima koji žele oslabiti Evropu”, zaključuje za Bild Jakov Devčić.

(DW)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....