Search
Close this search box.

BiH dobila prvi AI institut: “Ono što je internet bio prije 30 godina, to će…

Podijeli članak:

U eri digitalne transformacije, Bosna i Hercegovina stoji na pragu implementacije tih promjena, predvođenih moći i potencijalom umjetne inteligencije. Domaći stručnjaci i organizacije kreiraju sisteme koje redefiniraju postojeće industrijske granice. Početkom godine BiH je dobila i prvi AI institut.

Adnan Mehremić, AI inženjer u Bloomteq kompaniji, koja je pokrenula ovaj institut, kaže kako je sretan što je jedna lokalna firma dala toliki značaj umjetnoj inteligenciji.

“Ja sam tu odnedavno i ne mogu te zasluge prepisati sebi. To je zasluga ekipe Bloomteqa. Direktore sam znao i ranije i osnivanje AI instituta je jedan od razloga što sam došao, plus sva ta pozitivna energija.”

Pixaby

Posljednji voz za Bosnu i Hercegovinu

Mehremić kaže da je ovo era umjetne inteligencije, baš što je nekada, prije 30 godina, bila pojava interneta.

“Ono što je bio internet prije 30 godina, to će biti umjetna inteligencija u narednih 30 godina i ovo je posljednji voz za BiH da se ukrcamo i da možda budemo lideri na tržištu u nekoj oblasti. Imamo resurse, imamo dobre inženjere i mislim da imamo kapacitete za to.”

Pojava AI nije ništa novo. Većina nas je koristila usluge umjetne inteligencije, a da to nismo ni znali definisati.

“Umjetna inteligencija je tu zadnjih 30 godina i koristili smo je. To je, na primjer, Google, kojeg smo koristili za prevode nekih tekstova i iza toga stoji umjetna inteligencija. Kada koristimo pretraživače i kada nam oni u ponudi izbace neku sugestiju, i iza toga stoji umjetna inteligencija. Proširila se ta priča pojavom Chat GPT-ja u zadnjih četiri – pet godina i to je sada novi nivo.”

Adnan Mehremić, AI inženjer u Bloomteq kompaniji

Mehremić je imao pristupe ranijim verzijama Chat GPT-ja i imao je uvid u razvoj umjetne inteligencije.

“Imao sam pristup 2 verziji i sad najavljuju 5 verziju. Promjenilie su se performanse i ima širi opseg razumijevanja pitanja koje postavljamo. Ne možete pohvatati sve naučne radove koji su nastali na bazi AI i koliko se toga na dnevnoj bazi proizvede. Super je da se umjetna inteligencija može primjeniti na svakom području. Imamo algoritme koji donose odluke samostalno. Isto kao što ljudi uče na bazi podataka i tako donose odluke i zaključke, tako radi i umjetna inteligencija.”

AI nudi rješenja za naše online interese

Mehremić kaže da se to već dešava kroz internet marketing. Sve ono što skrolamo, AI pamti i na osnovu toga analizira fokus vašeg interesovanja.

“Mi pretražujemo i svaki klik ili skorl koji napravimo, te ako se zadržimo na nekoj slici, umjetna inteligencija uzima te podatke i pravi vam personalna rješenja. Imao sam sreću da radim u farmaceutskoj industriji i pomagali smo jednoj kompaniji da ubrza proizvodnju lijekova. Oni imaju dokumentovan proces i onda mi preko AI možemo da predvidimo neke stvari. Da se osmisle neke nove kombinacije lijekova ili uzmete genetski kod nekog čovjeka i onda se mogu praviti tablete za konkretnu bolest osobe.”

Pixaby

Dodaje da Evropska unija radi prvi zakonik za umjetnu inteligenciju kako bi regulisali sve veću prisutnost AI u poslovima, ali i da industrije mogu imati velike benefite od toga.

“Chat GPT je uska inteligencija i radi zadatke iz jedne oblasti, a to je tekst. Imamo i druge algoritme sa zvukom, slikama. Ne možemo izdvojiti poseban produkt za koji ćemo reći da je najutjecajniji. IT sektor, zdravstvo, finansije, farmauceutska industrija, transport, edukacija, automobilska insustrija, svi bi mogli imati koristi od AI.

Za kraj kaže kako je potražnja u svijetu za inženjerima vještačke inteligencije, dok kod nas to malo kasni, ali će sigurno stići i do Bosne i Hercegovine.

 

 

 

(Forbes BiH)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...