Search
Close this search box.

BiH 18. na listi najjadnijih država svijeta

Podijeli članak:

Od ukupno 157 država, BiH je na 18. mjestu liste najjadnijih država svijeta, koju, prema godišnjem indeksu bijede „Hanke’s Annual Misery Index“ (HAMI), kreira profesor primijenjene ekonomije na Univerzitetu „Johns Hopkins“ u Baltimoru Stiv Hanke (Steve). Indeks bijede predstavlja zbir nezaposlenosti na kraju godine pomnožene s dva, inflacije i kamatnih stopa banaka, minus godišnji postotak promjene u realnom BDP-u po glavi stanovnika.

Svi odlaze

BiH je, nakon ratom zahvaćene Ukrajine i Turske, prva evropska država na listi koju predvode Zimbabve, Venecuela, Sirija, Liban, Sudan i Argentina, i najjadnija je država regiona. Crna Gora je 34., Sjeverna Makedonija 39., Srbija 54., dok se Hrvatska nalazi na 98. mjestu.

Esad Bajtal - Avaz

Bajtal: Naše su slabosti čisto ljudske. Printscreen

Prije nekoliko godina smo bili drugi i treći u svijetu, a nekim čudom smo se makli pa nam treba čestitati, kaže bh. sociolog i filozof, akademik Esad Bajtal. Ipak, dodaje, biti u društvu Gane, Južne Afrike, Surinama, Irana, koji zauzimaju susjedne pozicije na listi, veoma je loša pozicija za zemlju s potencijalima koje BiH ima.

– Mislim na resurse svake vrste, jer imamo more, šumu, planinu, žitnicu, vodu, rude od uglja i soli do zlata, nema šta nemamo, a mislim i na ljudske kapacitete koji, nažalost, po svijetu prodaju svoju pamet i razvijaju druge zemlje jer su ih odavde otjerali mentalno nerazvijeni i moralno iščašeni. Najgora sorta ovdje se domogla vlasti i otjerala najbolje, pa smo zato tu gdje jesmo – kaže Bajtal.

Dno svijeta

Ukazuje da se radi o državama suočenim s ratovima, siromaštvom, nedostatkom resursa, lošom klimom, za koje BiH predstavlja raj, ali su, uprkos svemu, loše vlasti uspjele da nas smjeste “na dno svijeta”.

– Mi nemamo objektivnih slabosti, naše su slabosti čisto ljudske, odnosno političke. Tri političke krimi-etno bande upropaštavaju zemlju koja je Božiji raj na planeti. Nema pameti koja bi nas svrstala među deset najboljih, pa smo, evo, u 18 najgorih – ističe Bajtal.

Dajmo im šansu

Nakon 30 godina vlasti SDA, koja nas je dovela tu gdje jesmo, novim kadrovima treba dati šansu, odgovara akademik Bajtal na pitanje očekuje li promjene nakon djelimičnih promjena u vlasti.

– Hajdemo vidjeti šta će uraditi, da ne trčimo odmah da ih gazimo. Neke stvari se već vide, kontakti, posjete, nešto se događa, a vidjet ćemo čime će to rezultirati. Neću da budem onaj ko u svakom času hoće da kritikuje. Trideset godina smo gaženi, pljačkani, varani, ponižavani, a sad je došlo do neke promjene – dodaje Bajtal.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...