Biden zaprijetio sankcijama Mijanmaru zbog vojnog udara

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zaprijetio je da će uvesti nove sankcije Mijanmaru nakon što je vojska izvršila državni udar i uhapsila najviše zvaničnike vlade.

Bajden je naveo da su preuzimanje vlasti od strane vojske, hapšenje premijerke Aung San Su Ći (Aung San Su Kyi) i drugih zvaničnika, kao i proglašenje vanrednog stanja “direktan napad na tranziciju Mjanmara ka demokratiji i vladavini prava”, navodi AP.

“U demokratiji sila nikada ne treba da teži da nadvlada volju naroda ili da pokuša da poništi ishod vjerodostojnih izbora. Narod Mijanmara je gotovo deset godina radio na uspostavljanju izbora, civilne vlade i mirnog prenosa vlasti. Taj napredak treba poštovati”, kazao je Bajden.

Podsjetio je da su SAD ukinule sankcije Mjanmaru poslije uvođenja demokratije u toj zemlji, ali je dodao da neće oklijevati da ih ponovo uvedu.

“Poništavanje napretka će zahtijevati hitnu procjenu naših zakona o sankcijama koja će biti praćena adekvatnom akcijom. SAD će braniti demokratiju svuda gdje je napadnuta”, dodao je Bajden.

Vojska je rano jutros preuzela vlast nakon hapšenja Aung San Su Ći i drugih demokratski izabranih lidera.

Nakon toga, vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje, patrolira ulicama, a trenutno je na snazi noćni policijski sat, navodi BBC.

Mijanmarom je vojska vladala do 2011. godine kada su provedene demokratske reforme koje je predvodila Aung San Su Ći.

BHRT