Jajce Online
GLOBUS

Biden ulaže napore da iz Rusije što prije izvuče dvoje Amerikanaca: ‘Oni ne odgovaraju, a naši su državljani odavno trebali biti kući‘

Američki predsjednik uvjerio je obitelji dvoje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg vojnika Paula Whelana, da “nastavlja istraživati ​​sve moguće načine” za njihov povratak u domovinu, objavila je Bijela kuća.

Joe Biden se odvojeno sastao u petak s Elizabeth Whelan, sestrom Paula Whelana, i Cherelle Griner, suprugom Brittney Griner.

“Predsjednik je zahvalan što je imao priliku saznati više o Brittney i Paulu”, rekla je njegova glasnogovornica Karine Jean-Pierre.

Cherelle Griner je sa svoje strane zahvalila Bidenu na “naporima njegove administracije da postigne njezino oslobađanje”. “Osjećala sam svaku minutu tih napornih sedam mjeseci bez nje”, rekla je u izjavi.

Rusija je nedavno rekla da je spremna razgovarati o razmjeni zarobljenika za sportašicu.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući rekao je da je Washington dao “ozbiljnu” ponudu Moskvi, ali da Rusi “ne odgovaraju”. “Ovo dvoje ljudi već bi trebalo biti kod kuće. Točka”, dodao je.

Ruski sud osudio je košarkašicu na devet godina zatvora zbog posjedovanja kanabisa.

Njezin slučaj dobio je geopolitičku dimenziju u kontekstu krize između Moskve i Washingtona povezane s ruskom ofenzivom u Ukrajini.

Ovaj diplomatski sukob ponovno je usmjerio pozornost na Paula Whelana, koji u Rusiji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog “špijunaže”.

Povezane vijesti

Kraken ne mari za imunitet i cjepivo, novi soj koronavirusa eksplozivno se proširo SAD-om, a sada se očekuje u Europi; Epidemiolozi imaju jednu lošu i jednu dobru vijest

admin

Potvrda iz Bijele kuće: Joe Biden (79) pozitivan na koronavirus!

admin

Svijet plače nad ovim prizorima, najteže je kad se pod ruševinama čuju dječji vapaji

admin