Biden izabrao Chiquitu Brooks-LaSure za čelnicu krovne zdravstvene agencije CMS

Američki predsjednik Joe Biden izabrao je bivšu zvaničnicu Obamine administracije da predvodi centre za medicinsku zaštitu i medicinske službe (CMS).

Agencija nadzire  vladine programe zdravstvenog osiguranja koji pokrivaju svakog trećeg Amerikanca i kičma su sistema zdravstvene zaštite.

Ukoliko njeno imenovanje potvrdi Senat, Chiquita Brooks-LaSure bila bi prva crnkinja koja će predvoditi CMS, krovnu organizaciju koja uključuje agencije Medicare, Medicaid, zdravstvenu zaštitu djece i Akt o o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti poznatiji kao „Obamacare“ koji pokriva više od 130 miliona ljudi, od novorođenčadi do štićenika domova za stare i nemoćne osobe.

Brooks-LaSure dugo je radila u vladi, obavljajući poslove na polju zdravstvene politike u Bijeloj kući, Kongresu i CMS-u u Obaminoj administraciji.

Ona je donedavno predvodila Bidenov tranzicijski tim Odjela za zdravstvo i ljudske resurse, polažući temelje za rad nove administracije. Prije povratka vladinoj službi, Brooks-LaSure bila je izvršna direktorca konsultantske firme Manatt Health, prenosi AP.

BHRT