Biden će 20. januara pozvati na jedinstvo sa tri bivša predsjednika

Novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) pozvaće neposredno poslije polaganja zakletve na jedinstvo u zemlji, zajedno sa svojim prethodnicima Barakom Obamom (Barack), Bilom Klintonom (Bill Clinton) i Džordžom Bušom (George Bush).

Ujedinjena Amerika biće tema inauguracije 46. predsjednika”, saopštio je Odbor za organizaciju ceremonije nekoliko dana posle nasilja u Kongresu koje je uznemirilo SAD.

Svake četiri godine nekoliko stotina hiljada ljudi okupi se u Vašingtonu da prati inauguraciju novog predsednika Amerike, ali će pristup ove godine biti ograničen zbog epidemije koronavirusa, tokom koje je u SAD-u preminulo više od 370.000 ljudi.

Gradske vlasti Vašingtona pozvale su Amerikance da ne prisustvuju ceremoniji i da cijeli prate na društvenim mrežama ili na televiziji.

Nakon inauguracije, Bajden će zajedno sa Obamom, Klintonom i Bušom posjetiti groblje Arlingtona gdje će položiti venac na Grob neznanog junaka.

Odlazeći predsjednik Donald Tramp (Trump) dao je do znanja da neće prisustvovati inauguraciji. Polaganju zakletve neće prisustvovati ni bivši američki predsjednik, demokrata Džimi Karter (Jimmy Carter).

BHRT