Biciklistički savez FBiH reagovao na najave kolega iz RS-a da će osnovati “svoj olimpijski komitet”

Podijeli članak:

Biciklistički savez Federacije Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost nakon što je Biciklistički savez RS-a poslao poruku u kojoj se najavljuje istupanje iz krovnog državnog saveza jer nisu zadovoljni statusom kojeg imaju.

Iz Biciklističkog saveza RS naglasili su da ne žele djelovati samostalno, ali da “ukoliko se nastavi podištavanje i umanjivanje uloge u razvoju biciklizma žele djelovati sami”. Iz BiSaRS naglasili su kako imaju podršku više od 30 zemalja.”Biciklističkim klubovima iz RS-a nije cilj da djeluju samostalno bez klubova iz Federacije BiH, ali ako njihovo rukovodstvo nastavi da nas podištava i umanjuje našu ulogu u razvoju biciklizma, mi ćemo djelovati samostalno, jer ima više od 30 zemalja koje nas priznaju ili prevedeno više od 4 milijarde stanovništva planete”, stoji u objavi Biciklističkog saveza RS-a koji su uz ovu objavu podijelili i fotografiju podijeljene BiH.

Na ove prijetnje odmah je odgovorio Biciklistički savez FBiH iz kojeg navode da su najave o nekom osnivanju “vlastitog Olimpijskog komiteta RS” potpuno smiješne.

Tekst saopćenja prenosimo u cijelosti:

“Biciklistički savez Federacije BiH je registrovan 23. marta 2023. nakon čega je zatražio prijem u Biciklistički savez Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o sportu BiH. Prema istom Zakonu, potrebno je donijeti izmjene i dopune Statuta BiSaBiH te smo s tim u vezi u više navrata pismeno tražili sastanak sa predstavnicima Biciklističkog saveza RS. To isto je naložilo i Ministarstvo civilinih poslova uz prijetnju da će povući saglasnost na rješenje o registraciji državnog saveza ukoliko se dva entitetska saveza ne dogovore o novom ustrojstvu. Nažalost, rukovodstvo tog entitetskog saveza se oglušilo o naše pozive, a na sjednicu Skupštine BiSaBiH zakazane po nalogu Ministarstva civilnih poslova nisu došli. Umjesto toga samoinicijatvno su donijeli nekakvu odluku o ‘preuzimanju Biciklističkog saveza BiH’ što naravno niti jedno nadležno tijelo nije registrovalo, a pogotovo nije priznala međunarodna asocijacija ‘Union Cycliste Internationale’. Tek nakon posljednjeg upozorenja od strane ministarstva i ostavljenog roka od mjesec dana pod prijetnjom gašenja državnog Saveza odazvali su se pozivu na razgovore.

Nakon dva mukotrpna sastanka i nakon što su predstavnici BiSa FBiH pristali na gotovo sve uvjete BiSa RS, pa čak i uvođenje neke vrste glasanja po nacionalnom a ne sportskom predznaku, i kad je ostalo još da se stvar tehnički dovrši, zakaže skupština i usvoji novi statut, predstavnici Biciklističkog saveza RS su kao preduslov, uz prijetnju napuštanja pregovora i gašenja državnog saveza, zatražili rješavanja nekih pitanja iz tekućeg poslovanja za što predstavnici BiSa FBiH nisu ni ovlašteni jer kao entitetski savez i ne mogu nastupati prema na međunarodnom planu i prema ‘UCI’.

Ovo je po ko zna koji put spinovanje i pogrešna interpretacija činjenica te predstavljanje biciklista iz Federacije BiH kao nekog ko koči procese, a istina je upravo suprotna. Da je to tačno potvrda je i činjenica da imamo punu podršku krovne svjetske biciklističke organizacije ‘UCI’, a tvrdnje kako će predstavnici RS ‘formirati svoj Olimpijski komitet’ su naprosto smiješne i odraz nepoznavanja osnovnih postulata olimpizma i deklaracije iz Lozane koje ne želimo ni komentirati.

Nažalost, ovakvim nastupom nekolicine biciklističkih djelatnika RS nanosi se šteta svim sportistima posebno onim najboljim, reprezentativcima BiH koji dolaze iz oba entiteta. Bilo bi šteta da naši mladi reprezentativci u usponu gašenjem državnog saveza ne mogu nastupati, ili Lejla Njemčević, najbolja biciklistkinja svijeta ne može iduće godine braniti titulu. Stoga će predstavnici BiSa FBiH će učiniti sve da to toga ne dođe, a u skladu sa zakonom”, zaključuje se u odgovoru.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...