Search
Close this search box.

Biće iznenađenja: Ko će s kim i pred koga na izbore?

Podijeli članak:

U Republici Srpskoj, na političkoj sceni su se formalno etablirala dva ili tri koalicijska bloka – jedan okupljen oko vladajućeg SNSD-a, a drugi čiju okosnicu čine SDS i PDP. Ipak, pokušaj stvaranja trećeg bloka je konstantno na djelu.

S obzirom na turbulencije koje su se pojavile i u jednom i u drugom bloku, različita su očekivanja od lokalnih izbora. A da će biti iznenađenja, jasno je već sada.

Nekoliko mjeseci pred lokalne izbore u Republici Srpskoj, očigledna je konsolidacija redova, kako u vladajućoj koaliciji, tako i unutar opozicije.

U iščekivanju imena kandidata za načelnike i gradonačelnike, ako je suditi prema izjavama koje su se mogli čuti od pojedinaca u posljednjih nekoliko mjeseci, igranje na sigurnu političku kartu će izostati. Jedino što je poznato je da se sve može očekivati.

Oči javnosti su uprte u opoziciju, ali i u vladajući SNSD, s obzirom na nove organizacione šeme.

„Pred ove lokalne izbore ne vjerujem da će doći do bilo kakvog grupisanja stranaka u neki jedinstveni blok. Ali u zavisnosti od rezultata lokalnih izbora, mislim da postoji neka šansa da se pomiri nepomirljivo i da se napravi jedan jak opozicioni blok koji bi bio sposoban da se suprotstavi vladajućoj koaliciji“, poručuje novinar Vladimir Šušak.

Očigledno je da opozicionu slagalicu pokušava da složi SDS, konstantnim sastančenjem sa predstavnicima drugih opozicionih partija. Da li će zidovi koji su pojedinci iz opozicionog bloka postavili sa svojim ultimatima biti spušteni ili će nastaviti da rastu, za sada je nepoznat teren, poručuju analitičari.

„Mislim da tu postoji jako puno različitih pravaca, različitih poimanja opozicionog djelovanja. Ono što je najveći problem i što postoji jako dugo u opoziciji je što veliki broj njih naziva sebe opozicionim, a iza kulisa jako dobro sarađuje sa vladajućim. Uslov i pitanje koje se prvo mora postaviti, jeste provjetravanje unutar opozicionih redova“, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Vremena za konsolidaciju redova je jako malo. Što se tiče opozicije, Banjaluka je označena kao polje oko koga se lome koplja, jer u zavisnosti od tog odabira kandidata za gradonačelnika, zavisiće i podrška za sve ostale opštine i gradove. Ništa bolja situacija nije ni u vladajućoj koaliciji, predvođenoj SNSD – om, koja je do sada uglavnom imala jasne i očekivane kandidate po regijama. Uvođenjem novih struktura u rad stranke, SNSD hoda po klimavim nogama, a imena za kandidate se ne naziru.

„Slično bi se moglo desiti i u Republici Srpskoj, ali za to bi morala da ojača opozicija. Vidimo stalne sukobe unutar opozicije, ne samo između stranaka, nego i unutar njih. Ako tako nastave naravno da će Dodik pobijediti. Ali primjetno je da njegova moć iz izbora u izbore slabi. Sve više mora da namješta izbore i kupuje zastupnike”, kaže Ivana Marić.

Analitičari poručuju da su domaće političke stranke koje su napravile bosanski lonac u kome se može naći sve i svašta, odgurnule građane i napravile zid nepovjerenja u bilo kakve demokratske promjene u ovoj zemlji.

Apstinenata je sve više, dok ostatak građana vjeruje da su svi isti, a glas daju onima uz koje vide ostvarenje određenih benefita.

„Politička situacija u BiH, a samim tim i u Republici Srpskoj je vrlo kompleksna. Jer, građani nisu stekli dovoljan nivo političke demokratske zrelosti da bi mogli da prepoznaju određene političke procese. I da na osnovu toga kada im je data ta moć, a mož je u njihovim glasovima, da bi mogli da sankcionišu određene grupacije i pojedince“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Ultimatuma, ucjena, političkih pritisaka i iznenađenja neće manjkati tokom narednih nekoliko mjeseci u Republici Srpskoj. Očekivanja su prevelika, a davanja premala.

Posljedica – zbunjenost potencijalnih birača i svjedočenje borbama kandidata u ringu. Dok se iščekuje pobjednik, na gubitku su oni koji preživaljavaju od prvog do prvog.

 

 

(BN)  Foto: BN

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...