Bh. vlasti prave planove imunizacije stanovništva:

Vijesti o spasonosnoj vakcini protiv koronavirusa pristižu svaki dan, a nekoliko razvijenijih država već najavljuje početak masovne imunizacije. BiH, koja je teško pogođena pandemijom i ima najvišu stopu smrtnosti u regiji, čeka nabavku putem međunarodnog mehanizma COVAX.

Centralno mjesto

Procjene nadležnih su da će prve vakcine pristići u prvom kvartalu, no u FBiH smatraju da imunizacija stanovništva neće početi prije drugog kvartala naredne godine.

Kako su nam kazali iz Federalnog ministarstva zdravstva, do sada u Evropskoj uniji nije registrirana niti jedna vakcina te je prerano prejudicirati nabavku. BiH je potpisnica COVAX mehanizma, a ni kod njih ne postoji nijedna vakcina koja je prošla regulatornu agenciju da bi bila preuzeta.

Očekuje se da će u Evropi tek nakon Nove godine doći do registracije vakcina, što znači da bi BiH, najvjerovatnije, u drugom kvartalu pristupila imunizaciji ukoliko se uzme u obzir da će registracija biti pred kraj godine ili početkom naredne.

Plan za cijepljenje protiv COVID-19 u FBiH već je pripremljen. Ove sedmice se očekuje još jedan sastanak sa Stručnim savjetodavnim tijelom za imunizaciju, na kojem će se raspravljati o tome.

Također, kako nam je rekao Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo, BiH u ovom trenutku posjeduje mogućnosti skladištenja vakcina koje imaju hladni lanac na minus 21 stepen i one koje rade na od minus dva do minus osam stepeni.

Čerkez: Očekujemo vakcinu u drugom kvartalu 2021.

Čerkez: Očekujemo vakcinu u drugom kvartalu 2021.

FOTO: ARHIV


Cjelokupan lanac

– Taj lanac već posjedujemo, međutim, ne bi bio problem ukoliko se odlučimo za uspostavljanje hladnog lanca od minus 70 stepeni. Nakon što vakcina uđe u BiH, skladišti se na centralnom mjestu s kojeg se transportira logistički do drugih destinacija, gdje je već pripremljeno sve za cijepljenje. Lokalni nivoi posjeduju i određene frižidere, dok neke zdravstvene institucije posjeduju već taj cjelokupan lanac. Onaj od minus dva do osam posjeduje cijela FBiH, jer se na tome i redovna vakcina bazira, dok ovaj na minus 20 postoji u većem dijelu FBiH. Ova vakcina, nakon izlaska iz skladišta, može biti upotrijebljena u periodu od mjesec. Dok je za “Pfizerovu”, koja se drži na -70 stepeni, taj period značajno manji, samo nekoliko dana nakon izlaska iz komore – kazao je Čerkez.

Ko su prioriteti

– Zdravstveni radnici (uzimaju se u obzir i drugi bolnički radnici, kao što su, naprimjer, čistači)

– Ranjiva populacija (od 1 do 74 godine, s relevantnim hroničnim bolestima, gojaznošću, hipertenzijom i stariji od 70 godina)

– Usluge njegovatelja starijih

– Populacija između 65. i 74. godine

– Zdrava populacija između 18. i 64. godine, radnici u kritičnim javnim službama (npr. učitelji, radnici u javnom prijevozu)

 

 

(avaz)