Bh. prevarant uzeo od Švicaraca 30.000 franaka

Podijeli članak:

U okružnom sudu okruga Sense, švicarskog kantona Fribur počelo je suđenje 35-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine koji je optužen da je preko komercijalne online platforme prevario 56 kupaca za 30.000 franaka.

Riječ je o suđenju u odsustvu, jer optuženi trenutno živi u Njemačkoj, ali je posredno, preko svog advokata, priznao sve što mu se stavlja na teret.

Robu nikad nije isporučio

Naime, on je optužen da je prodavao robu koju nikada nije isporučio, te se stoga tereti za komercijalnu online prevaru. Sve se dešavalo u periodu između 2019. i 2021. godine kada je putem internet platformi Tutti.ch ili Anibis.ch oglašavao robu koju nikada nije isporučio, prenosi freiburger-nachrichten.ch.

Kupcima bi davao lažne adrese kao garanciju da avansno uplate robu. Roba koju je reklamirao su uglavnom bile poklon kartice, vaučeri i elektronski uređaji. Navodi se da je optuženi na ovaj način prevario ukupno 56 ljudi za skoro 30.000 franaka.

Novi život i stabilna budućnost

Njegov advokat Ruven Briger pozvao se na pismeno priznanje svog klijenta u kojem on u potpunosti priznaje sve tačke optužnce. U tom priznanju je rekao da mu je samo bitno da se sve što prije završi, s obzirom da on u Njemačkoj ima novi život i stabilnu budućnost.

On prihvata bezuslovnu novčanu kaznu od 180 dnevnih rata, koja je i najveća moguća. Njegov advokat smatra da je sama kazna previsoka u odnosu na visinu djela.

– On sada ima novi život u Nemačkoj i žali zbog postupaka koji su nanijeli štetu njegovu budućnost – rekao je Briger. U zahtjevu tužioca zatraženo je protjerivanje iz zemlje, ali to bi trebalo da bude ograničeno na Švicarsku, pošto je 35-godišnjak sada oženjen Belgijankom i ima boravišnu dozvolu u EU, prenose Nezavisne novine.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.