Bh. pravosuđe podvuklo crtu: Gdje su 20 godina od početka reforme? Ima li nedodirljivih?

Podijeli članak:

Dok se iščekuje okončanje sudskih procesa protiv istaknutih pojedinaca, poput Milorada Dodika i Fadila Novalića – bh. pravosuđe danas podvlači crtu. Jer – prošlo je 20 godina od pravosudne reforme, i formiranja državnog Suda, Tužilaštva i VSTV-a. U tih 20 godina, najavljivani su veliki predmeti, bh. Sanaderi, optuživani su najmoćniji pojedinci. Ja li to bio prevelik zalogaj i je li pravosuđe izgubilo bitku, provjerio je Boris Brezo.

Nije da se nisu neke moćne face pojavljivale pred državnim pravosuđem. Prvi HDZ-ovac, Dragan Čović, tadašnji šef OSA-e Osman Mehmedagić, tadašnji federalni premijer Fadil Novalić. Baš ovih dana u sudnici je i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske. Tužitelji su pisali teške optužbe, ali im dokazivanje nije uvijek išlo od ruke.

Dragan Čović je oslobođen u više postupaka, u predmetu Lijanovići je prvostupanjski osuđen na pet godina zatvora, ali se u drugostupanjskom Sud BiH proglasio nenadležnim.

Mehmedagić je također oslobođen optužbi, a Fadil Novalić je prvostuapanjski osuđen, do kraja godine iščekuje se konačna presuda.

“Detektovan problem i nije dobro da se relativno veliki broj presuda završava oslobađajućim presudama”, istakao je Halil Lagumdžija – predsjednik VSTV-a.

A koji su razlozi da optužnice padaju? Prvi su loše optužnice, a i institut potvrđivanja optužnice postao je formalnost, u kojoj sudac ne ispituje dubinski navode optužbe.

“Zbog toga dolazimo u poziciju da neke optužnice koje možda ne bi trebale ići u suđenje, idu”, objasnio je Lagumdžija.

Zato se najčešće događa da i ako u prvostupanjskom postupku optuženi bude proglašen krivim, u žalbenom se dogodi preokret.

Najpoznatiji je primjer Kemala Čauševića, svojedobno proglašavanim bh. Sanaderom. Čaušević je prvostupanjski osuđen na jedinstveni kaznu zatvora od devet godina, da bi u žalbenom postupku bio oslobođen optužbi davanja dara i pranja novca.

Više u prilogu Borisa Breze.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...