BH novinari pisali Komšiću: Kaznite Hebibovića radi online nasilja nad novinarima

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, da razmotri i sankcionira online napade na novinare i medije, te huškanje, uvrede i govor mržnje njegovog savjetnika Nihada Hebibovića koji, kako su naveli, kontinuirano traju posljednih godinu, najčešće putem društvene mreže Twitter.

U pismu poslanom Komšiću, Upravni odbor BH novinara zahtijeva poduzimanje zakonskih mjera prema savjetniku Hebiboviću, budući da su se njegovi komentari i postovi na društvenim mrežama pretvorili u “ciljanu, organiziranu i dugotrajnu hajku na pojedine novinare i medije radi njihove profesionalne diskreditacije, rušenja ličnog dostojanstva i ugrožavanja sigurnosti”.

“Sadržaj najvećeg dijela tih komentara suprotan je pravilima profesionalne, pristojne i kulturne javne komunikacije, koju bi morala poštovati osoba na poziciji savjetnika člana Predsjedništva BiH. I ne samo da koristi nepriličan rječnik, savjetnik Hebibović piše najprizemnije laži i uvrede o novinarima i njihovom radu, koristeći pri tom diskriminatornu retoriku, verbalno nasilje i govor mržnje”, upozorava Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Iz Udruženja podsjećaju kako su ranije reagirali javanim saopćenjem na slične postupke savjetnika Hebibovića, očekujući da će on sam prestati zlouotrebljavati javnu poziciju i kršiti medijske slobode i prava novinara ili da će Komšić poduzeti zakonske i druge institucionalne mjere koje mu stoje na raspolaganju kao članu Predsjedništva BiH.

Navode također kako online nasilje nad novinarima, koje provodi Komšićev savjetnik, predstavlja ozbiljno krivično djelo, klevetu i uvredu, te istovremeno ruši ugled najvišeg državnog organa.

“Kako nije bilo nikakve rekacije iz Komšićevog kabineta, o čemu svjedoči nesmanjena hajka savjetnika Hebibovića na novinare i medije u BiH, Upravni odbor Udruženja BH novinari se odlučio zatražiti institucionalnu reakciju i njegovo sankcioniranje”, kaže se u saopćenju.

BH novinari navode da je njihov zahtjev utemeljen na bh. zakonskom okviru koji štiti profesionalna prava, sigurnost i dostojanstvo novinara, te zabranjuje svaku vrstu nasilja pa i onog putem društvenih mreža.

Naglašavaju kako Hebibović provodi hajku nad novinarima putem Twittera i drugih društvenih mrežama tokom radnog vremena, što praktično znači da “iz prostorija Predsjedništva BiH prijeti novinarima, kleveće ih i šalje huškačke i uvredljive poruke”.

“Vaš savjetnik zloupotrebljava javnu poziciju i IT resurse Predsjedništva BiH kako bi provodio online nasilje nad određenim novinarima i medijima”, ističu iz Udruženja BH novinari i podsjećaju kako bi “slično, javno djelovanje osoba na funkcijama plaćenim novcem građana bilo nezamislivo u normalnim, demokratskim državama, a takva osoba odmah razriješena dužnosti”.

Upravni odbor BH novinara, navodi se u saopćenju, očekuje da Komšić najozbiljnije razmotri neprimjereno i nezakonito postupanje vlastitog savjetnika, te poduzme mjere propisane bh. zakonima i internim aktima Predsjedništva BiH.

BHRT