BH novinari: Gradska uprava Mostara mora osigurati medijima neposredno praćenje izbora gradonačelnika

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno zahtijeva od Gradskog vijeća Grada Mostara da novinarima i medijskim ekipama osigura neposredno praćenje sjednice Vijeća i izbor gradonačelnika Mostara, a ne putem interneta, uz puno poštivanje prava na pristup javnom događaju i normalne radne uvjete svim medijima u skladu sa međunarodnim standardima medijskih sloboda, saopćeno je iz ovog udruženja.

Upravni odbor Udruženja BH novinari ističe da je izbor gradonačelnika Mostara događaj od izuzetnog značaja za sve građane Mostara i cijele BiH.

Isključivanje javnosti i medija iz tog procesa, navode BH novinari, grubi je atak na slobodu izražavanja i pravo građana da putem medija budu informisani o procesu glasanja, političkom usaglašavanju i odgovornom ponašanju vijećnika kojima su dali glas na nedavnim izborima.

“Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim da se zavodi politička i institucionalna cenzura nad medijima u Mostaru, uz neuvjerljivo objašnjenje i izgovor o nedostatku prostora za medijske ekipe u Gradskoj vijećnici Mostara radi zakazanog vjenčanja!? Neprimjereno i bahato postupanje administrativnog osoblja sadašnje Gradske uprave i novoizabranih vijećnika primjer je koji niko ne bi trebao slijediti, a pogotovo ne vlast izabrana voljom građana”, kaže se u saopćenju.

BH novinari podsjećaju Gradsko vijeće Mostara da su javnost rada lokalne vlasti i omogućavanje slobodnog pristupa događajima i javnim informacijama svim novinarima i medijima osnovne vrijednosti evropskih, demokratskih društava, i sastavni su dio prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara.

U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva hitnu promjenu odluke iza koje stoji Gradsko vijeće, te poziva predsjedavajućeg Ivana Zeleniku da uputi javno izvinjenje novinarima i pozove ih na praćenje današnjeg zasjedanja na direktan način i do okončanja cjelokupnog postupka izbora novog gradonačelnika.

Istovremeno, BH novinari pozivaju Misiju OSCE u BiH, Delegaciju Evropske unije i Ured visokog predstavnika da, u skladu sa svojim ovlastima, spriječe kršenje prava novinara u Mostaru.

BHRT