Bh. građani uštedjeli više od 15,5 milijardi maraka

Podijeli članak:

U državi u kojoj su redovi pred javnim kuhinjama sve duži gotovo nevjerovatno zvuče podaci Centralne banke (CB) BiH da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka, na kraju septembra, iznosili 15,57 milijardi KM, a posebno da je ušteđevina u odnosu na septembar prošle godine narasla za 1,35 milijardi KM ili 9,5 posto.

Iz CBBiH navode da od februara ove godine depoziti stanovništva konstantno rastu, da je 8,38 milijardi deponirano u domaćoj valuti, u eurima i u KM s valutnom klauzulom vezanom za eurovalutu 6,49 milijardi KM, a u ostalim stranim valutama 688 miliona KM.

Finansijska pismenost

Profesor Sanel Halilbegović, finansijski stručnjak, kaže da su ogromni iznosi na računima jedna od čestih pojava u zemljama tranzicije, koje obično pate od hronične korupcije, nepotizma i blatantne krađe.

– Te depozite u bankama nemaju “obični” građani, koji se pritisnuti inflacijom i nemarom države i jedva sastavljaju kraj s krajem, već se radi o depozitima ljudi koji, na ovaj ili onaj način, ostvaruju ogromne zarade. Međutim, najžalosnije od svega je što se kod nas, osim što se krade blatantno, direktno, na “tupouman” način, takoreći motikom, ta tupoumnost nastavlja i kod “čuvanja” tog novca – kaže Halilbegović.

Halilbegović: Ogromni iznosi. Facebook

Pojašnjava da činjenica da u ovom trenutku na računima propada 15,5 milijardi KM govori o mizernom nivou finansijske pismenosti onih koji na ovaj način štede.

Kupovna moć

– Oni koji taj novac, do kojeg su došli na Bog zna kakav način, tako “čuvaju” ne znaju da polako, ali sigurno inflacija nagriza njegovu vrijednost. Ako danas imate deponirano 10.000 KM, za godinu kupovna moć tih 10.000 KM će biti za barem 10 posto niža. Kada se ovo ekstrapolira na 15,5 milijardi depozita, onda je gubitak zbog inflacije ekstreman – ističe Halilbegović.

Istovremeno, ne krije nezadovoljstvo zbog pasivnosti banaka te kaže kako ne rade ništa “jer im je u Bosni kao u raju” zbog zakonske regulative koja im ide naruku.

Zastrašujuća suma novca je pokradena

Halilbegović kaže da ga ne bi iznenadilo da je 15,5 milijardi KM samo djelić stvarne sume novca u “štekovima”.

– U dosta slučajeva taj novac se i ne drži u bankama, već po sefovima, a u tupoumnom stilu, i po čarapama, dušecima… Ogromna, frapantno zastrašujuća suma novca je pokradena u posljednjih 30 godina i nema izgleda da će taj trend stati. Naprotiv – dodaje Halilbegović.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...