Bh. aktivisti u Rudom, Kalinoviku i Hrasnici obilježili mjesta stradanja

Podijeli članak:

Aktivisti iz Bosne i Hercegovine uz podršku Centra za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo-Beograd obilježili su neobilježena mjesta stradanja na području Hrasnice na Ilidži, na širem području Kalinovika, te željezničku stanicu Štrpci kod Rudog.

Aktivistima se na području Kalinovika pridružio i Amer Kadić, član Udruženja “Istina Kalinovik ‘92“ koje nastoji obilježiti zatočeničke objekte za Bošnjake kao i lokacije egzekucija i masovnih grobnica na području Kalinovika.

Osim “Barutnog magacina“ aktivisti su u akciji obilježili i lokacije egzekucije i masovnih grobnica na prevoju Rogoj, kao i na lokalitetu Mehkih brda u okolini Kalinovnika.

Na području Hrasnice aktivisti su obilježili dvije lokacije zatočenja – podrumske prostorije u blizini jednog od solitera te obližnje garaže.

Aktivista Dalmir Mišković podsjetio je da aktivnost provode na području BiH od 2015. godine i dosad su obilježili 140 lokacija.

-Ovom inicijativom želimo da potaknemo inkluzivnu kulturu sjećanja i suočavanje s prošlošću – istakao je.

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd 2020. zajedno s mješovitom grupom ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije odao je počast ubijenim u Štrpcima na zvaničnoj komemoraciji koja se svake godine organizira u Prijepolju u Srbiji, saopćeno je iz CNA.

Popis obilježenih lokacija s podacima o počinjenim zločinima i procesuiranju odgovornih, kao i mapa mjesta stradanja dostupni su na web stranici onms.nenasilje.org

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...