Berlin: Bolnice obustavile vakcinisanje mlađih žena AstraZenekom

Državne bolnice u Berlinu iz grupacija “Karitas” i “Vivantes” obustavile su davanje “Astra Zenekine” vakcine protiv kovida 19 ženama mlađim od 55 godina, saopštili su portparoli ovih ustanova.

Potez je uslijedio poslije izvještaja o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka, krvarenja, a u nekim situacijama i smrti poslije vakcinisanja, uglavnom kod mlađih žena.

Portparol “Karitasa” rekao je da je ovaj korak neophodan jer se u međuvremenu saznalo za dodatne slučajeve cerebralnih tromboza kod žena u Njemačkoj.

Institut: Devet smrtnih slučajeva

Naime, njemački regulator za vakcine saopštio je danas da je registrovan 31 slučaj rijetkog krvnog ugruška u mozgu, od kojih je devet imalo smrtni ishod, nakon što su ljudi primili vakcinu “Astra Zeneke” protiv kovida 19.

Institut “Pol Erlih” saopštio je da je registrovao 31 slučaj tromba u cerebralnim venama i da je u 19 slučajeva uočen manjak crvenih krvnih zrnaca.

Devet osoba sa takvim trombom je preminulo.

Najugroženije žene mlađe od 55 godina

Među detektovanim slučajevima bila su dva muškarca, a sve ostale su žene starosti od 20 do 63 godine. Muškarci su bili stari 36 i 57 godina.

“Karitas” navodi da je akcija preduzeta iz predostrožnosti dok se čeka konačna procjena. U bolnicama ove grupe nije bilo komplikacija poslije davanja “Astra Zenekine” vakcine.

Portparol klinika iz grupe “Vivantes” rekao je da je davanje ovih vakcina mlađim ženama pauzirano iz predostrožnosti.

List “Tagešpigel”, koji je prvi prenio ovu informaciju, piše da je do sada vakcinisano dvije trećine “Karitasovih” radnika i da je njih 70 odsto primilo jednu dozu “Astra Zenekine” vakcine.

BHRT