Jajce Online
HRONIKA

Benjamin, Jahja i Anja stavljali u opticaj krivotvorene novčanice

Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Benjamina Spahovića (1997) iz Sarajeva, Jahje Lokmića (1994) iz Sarajeva i Anje Zovko (1995) iz Nizozemske zbog stavljanja u opticaj lažnog novca.

Optuženi se terete da su, nakon što se prvooptuženi Spahović udružio sa više osoba radi vršenja kaznenih djela stavljanja u opticaj lažnog novca na području Sarajeva i BiH, navedenoj grupi pristupili optuženi Lokmić i Zovko, te su tokom 2021. godine, nakon što je optuženi Spahović nabavljao veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura, vršili plasman krivotvorenih novčanica u platni promet Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva, Travnika, Viteza, Busovače i drugih mjesta.

Istragom je utvrđeno da su optuženi u najmanje osam navrata, na različitim prodajnim mjestima i objektima, u promet plasirali krivotvorene novčanice, uglavnom kupujući robu manje vrijednosti, kako bi dobijali ostatak novca u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način, optuženi su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu građanima i pravnim osobama, kao i platnom prometu u Bosni i Hercegovini, čime su počinili kaznena djela – udruživanje radi činjenja kaznenih djela, a u vezi s kaznenim djelom krivotvorenja novca.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

 

(Fokus.ba)

Povezane vijesti

SAMO U BIH: Hitna došla na intervenciju tokom požara, ukrali im znak sa vozila

admin

UŽAS KOD TESLIĆA: Pit bull napao djecu, pa ga objesio otac dječaka

admin

Na Ćusinama kod Jajca: Kod 29-godišnjaka pronađena opojna droga

admin