Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINAVIJESTI

Bećirović, povodom Dana državnosti: Vrijeme je za hrabre i umne ljude

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“ povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, kazao je da su bosanskohercegovački antifašisti upravo putem Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, prije skoro osam decenija, demonstrirali smisao za politiku kontinuiteta s historijskom egzistencijom bh. države.

Poruke mira

Bećirović kaže da su oni obnovili državnost Bosne i Hercegovine.

– Da nije bilo tih političkih snaga, ne bi bilo ni antifašističke borbe koja je rezultirala očuvanjem teritorijalnog i političkog individualiteta Bosne i Hercegovine. Time su zadužili sve patriote i dobronamjerne ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu da se nastave boriti za ovu državu – istakao je Bećirović.

Novi član Predsjedništva BiH tvrdi da se ne trebamo „plašiti poruka mira i saradnje“, trebamo zajedno graditi budućnost i jačati sigurnost države Bosne i Hercegovine.

– Rješavajmo aktuelne probleme i prestanimo kontinuirano proizvoditi nove. Vrijeme je da hrabrije i otvorenije u našoj zemlji progovore najumniji ljudi, a ne da slušamo najgore i najnečasnije. Akademici, profesori, uspješni privrednici, istaknute kulturne, sportske i druge ličnosti trebaju hrabrije i češće nastupati, a ne da izvor informacija budu falange plaćenih botova bez časti, znanja i morala – dodao je Bećirović.

Presudno vrijeme

Kako kaže, živimo u presudnom vremenu u kojem i Bosna i Hercegovina na geopolitičkoj pozornici treba ponuditi snažno i uvjerljivo ZAVNOBiH kao svoju magna kartu, kao povelju koja korespondira s vrijednostima i dostignućima savremenih demokratija kojima se želi pridružiti.

– To je važan i hitan zadatak današnje generacije. Deklaracija ZAVNOBiH-a o ljudskim pravima treba biti ono što je Deklaracija SAD: strateška tačka kojoj dolazimo iz prošlosti i tačka od koje polazimo ka sadašnjosti i budućnosti – kazao je Bećirović.

ZAVNOBiH je događaj svih događaja

– ZAVNOBiH je događaj svih događaja, majka događaja koji su se dogodili i koji će se, nadam se, dogoditi. To je kategorija nade koja računa na budućnost, na stvaranje ambijenta u kojem će ponovo biti moguće konstituirati politike prijateljstva. Zbog toga je potrebno puno snažnije u narednom periodu afirmirati tekovine ZAVNOBiH-a – istakao je Bećirović.

(avaz)

Povezane vijesti

Avion promašio pistu nakon što su oba pilota zaspala

admin

Može li nuklearni oblak stići do BiH?

admin

Šta očekuje novu vlast u Bosni i Hercegovini?

admin