Bećirović: O jajačkim sultanijama

Podijeli članak:

I prije osnivanja Asocijacije žena MIZ Jajce “Esma sultanija” ja sam jajačke hanume zvao jajačke sultanije. One su učestvovale u različitim akcijama i postizale zavidne rezultate. Spomenut ću dvije uspješne akcije koje su vodile isključivo žene kada smo im predložili.
– Prva akcija koju želim spomenuti je prikupljanje priloga za kupovinu lustera u Haddadan džamiji 2003. godine. Za samo dva-tri dana one su sakupile oko 17.000,00 (sedamnaesthiljada) konvertibilnih maraka.

– Druga akcija je bila 2010. godine pred proklanjavanje džamije Esme sultanije kada su za tepihe, također za dva-tri dana žene sakupile preko 18.000,00 (osamnaesthiljada) konvertibilnih maraka.

Sadašnja generacija žena je ponosna na prethodne generacije koje su ljubomorno čuvale našu vjeru i tradiciju, a mnoge i svojim materijalnim žrtvovanjem ostavile brojne zadužbine kako na području Bosne i Hercegovine, tako i na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce. Pored već dobro poznate i spomenute Esme sultanije treba istaći i Habiba-hatun koja je sagradila džamiju na mjestu na kojem je kasnije sagrađena džamija Esme-sultanije.

Merjem Šerifa-hanuma Hafizadić, kćerka hafiza Mustafe Hafizadića, je pred Ramadan-begovu džamiju davne 1846. godine dovela vodu i izgradila česmu koja je 1948. godine premještena uz Omer-begovu kuću (podaci iz biografije hafiza Mustafe Hafizadića).

Hadži Emina Mursel je sa svojim mužem Redžifom 1987. godine Odboru Islamske zajednice poklonila znatnu ušteđevinu, a pri kraju svoga dunjalučkog života i drugi dio svoje imovine, te je Medžlisu Islamske zajednice Jajce povjerila i brigu o sebi i ispraćaju sa dunjaluka na ahiret. Jedan dio tih sredstava je utrošen za izgradnju kompleksa džamije i vrtića na Volijaku.

U znak zahvalnosti, ovaj kompleks i najmoderniji vrtić na ovim prostorima nose ime „Emina“. Na manifestaciji „Dan Esme sultanije“ u augustu 2017. godine dodijeljena je posebna zahvalnica hadži Emini Mursel kao najvećoj vakifi na području Medžlisa Islamske zajdnice Jajce nakon Esme sultanije. Hadži Emina je sa ovog svijeta preselila 11. septembra 2020. godine.

Dženaza i ukop su obavljeni 12. septembra na mezarju Baščeluci, kod muža joj Redžifa, gdje joj je i čuvano mjesto za ukop. Dženazi su prisustvovali svi imami Medžlisa Islamske zajednice Jajce, a dok je trajala dženaza, aktivistice Asocijacije žena MIZ Jajce „Esma sultanija“ su proučile Jasin i hatma-dovu, za hatmu koju su uoči dženaze proučili imami.

Paragrafi iz knjige “Ljudi zajednice”

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...