Search
Close this search box.

Bećirović: Na Ahiret preselio još jedan džematski i džamijski hizmećar hadži Muharem Vuković

Podijeli članak:

Juče u utorak 9. jula 2024. godine klanjali smo dženazu namaz i ukopali hadži Muharema Vukovića dugogodišnjeg iskrenog hizmećara i džematliju džemata i džamije u džematu Kuprešani, Medžlis Jajce.

Hadži Muharema sam upoznao još davne 1977. godine dolazeći u ovaj džemat kao vjersko-prosvjetni referent. Od tada pa sve do njegovog preseljenja na Ahiret često smo se viđali, za dobrobit Islamske zajednice uspješno sarađivali. Još bolje sam ga upoznao za vrijeme našeg muhadžirluka i nakon našeg povratka na područje Jajca, te prilikom izgradnje džamije i pratećih objekata u džematu Kuprešani. Bio je to džematlija, pravi aktivista s kim je bilo zadovoljstvo sarađivati. Hadži Muharem mi je bio izvor podataka o džematu Kuprešani za knjigu Ljudi zajednice.

Pošto je od najmlađih dana bio vezan za džemat do u detalje se prisjećao brojnih imama, mujezina, mutevellija i svega drugog što se dešavalo u džematu Kuprešani. Tom prilikom mi je ispričao i jedan poseban detalj koji ide u prilog da je strogo vodio računa o redovnom obavljanju namaza. Hadži Muharem je 1954. godine radi liječenja ležao u bolnici u Jajcu. U istom vremenu u bolnici na liječenju je bio i Muharem ef. Botić imam iz Divičana. Njih dvojica su u sobi odredili jedan ćošak sobe gdje su sve namaze klanjali džematile.

Dženazu namaz hadži Muharemu predvodio je mjesni imam Fikret-ef. Meštrovac koji je održao lijep govor o hadži Muharemu u kom je između ostalog kazao slijedeće:

“Draga braćo, komšije, prijatelji..,

danas klanjamo dženazu Vuković (Sulje) hadži Muharemu. Babi šehida, puncu šehida, babi gazije, babi dvije kćeri, dedi mnogih unučadi. Velikom insanu, dobročinitelju, aktivisti i dobrotvoru ove džamije. Danas klanjamo dženazu posljednjem članu Građevinskog i Džematskog odbora izgradnje ove džamije. Kao dijete, ostao je siroče, teško se razbolio, toliko se razbolio da su mu već bili spremili tabut, ali bez edžela umiranja nema. Trebao je poživjeti..! Poživio je i nadživio sve one oko njega, i mnoge druge. Trebao je poživjeti da bude babo šehida, punac šehida, da bude hadžija (dva puta), da bude dobrotvor, posebno ove džamije. Meleki su upisali sva njegova djela, i tajna i ona što je činio javno. Ono što mi znamo, to svjedočimo: osim već kazanog, bio je redovan džematlija, musallija, mujezin, postač.. Doživio je među nama svojih 87 godina. Halalimo mu braćo. Da mu Allah ukabuli dobra djela, oprosti grijehe i uvede ga u džennetske ljepote. Amin.”

 

 

(Tekst: šejh Ramiz ef. Bećirović)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...