Barić: Jajački vitezovi postali su istinska atrakcija

Podijeli članak:

Jajačka udruga „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ u nedjelju je imala svoju godišnju izvještajnu skupštinu.

Prilika je to za svojevrsno podvlačenje crte, rezimiranje učinjenog i predstavljanje planova za budućnost. Brojčano mala udruga prometnula se u opći fenomen, šireći usput slavu i ime našeg kraljevskog grada. Njihovi aktivnosti se masovno prate, objave čitaju a video materijali pregledaju i dijele.

O aktivnostima naših vitezova razgovaramo s njihovim predsjednikom Anđelkom Barićem.

Popularni Vitezovi su postali prepoznatljivi brend našeg grada. Međutim, da ste dovoljno priznati u Jajcu?

– Vitezovi su posljednjih godina postali istinska atrakcija gdje god se pojave i svojom nazočnošću privlače opću pozornost. Naravno da nam to imponira i drago nam je da i tako služimo na čast našem voljenom gradu Jajcu. Međutim, koliko god vas uvažavaju u drugdje, ipak je naša najveća želja da nas Jajce prizna i voli jer nam je ljubav našeg grada najveća nagrada. U Jajcu jesmo priznati i uvaženi, ali nažalost kod institucija gdje bismo trebali dobiti financijsku podršku baš i nismo. Nama ništa nije teško i ne žalimo truda da na svaki način pridonesemo našem gradu, kako sada tako i u budućnosti.

Kalendar aktivnosti udruge svake godine je sve više zauzet. Je li moguće sve pokriti?

– Naša udruga egzistira s ukupnim godišnjim proračunom od 3.000 KM. Jako puno svoga novca trošimo i ulažemo u rad udruge i u aktivnosti koje provodimo. Vitezovi sve više postaju univerzalnim živim simbolom srednjovjekovne bosanske državnosti pa nas često pozivaju i na svečanosti koje nisu vezane uz Jajce. Primjerice, ove godine smo pozvani u Gradačac na najveći sajam šljive 25.8.2022. godine,  a gostovali smo i na brojnim povijesnim svečanostima u Sarajevu i drugdje.

Pored toga, gostujemo i na skoro svim srednjovjekovnim skupovima i sajmovima. Naravno da svojim aktivnostima svake godine upoznajemo nove povijesne viteške udruge koje nas pozivaju i na svoje svečanosti tako da, ako bude malo više razumijevanja i malo više novčanih sredstava kalendar naših aktivnosti će biti još bogatiji.

Koje su trenutne aktivnosti? Kako napreduju pripreme za “Dane srednjovjekovlja”? Spremate i nešto novo za ovu godinu?

– Dani srednjovjekovlja su naša centralna godišnja svečanost koja nam oduzima najviše vremena u godišnjem planiranju. Ova svečanost je naš najveći ponos jer je i nastanak naše udruge iniciran radi toga. Pripreme za “Dane srednjovjekovlja” traju kroz cijelu godinu a najviše u posljednji mjesec pred svečanost kada se, po običaju, javljaju neočekivane poteškoće i zastoji. Trudimo se svake godine uvesti nešto novo, neku novu aktivnost, pozvati novog gosta i generalno osvježiti program svečanosti. Ove godine imamo veliku čast da će se u ulozi Bosanske kraljice biti Miss BiH 2019. godine, naša Jajčanka Ivana Ladan.

Ovogodišnji će program biti jako bogat i počet će subotu, 9. srpnja/jula u 18 sati mimohodom i prikazom krunidbe posljednjeg Bosanskog kralja, raznim igrama, prikazom bitke vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića protiv Mađarskog kralja Sigmunda da bi svečanost prvog dana zatvorio vatromet. Drugi dan svečanosti namjeravamo posvetiti isključivo djeci gdje imamo goste iz Prijedora koji će donijeti opremu i organizirati viteške igre za djecu. Svakako, uza ove glavne aktivnosti bit će tu i razne radionice u rasponu od tetoviranja do izrade oklopa.

Dokle se došlo s rješavanjem prostorija za rad udruge?

– Što se tiče prostora za rad udruge, do sada smo se dva puta obraćali općinskim vlastima da nam dodijele neke prostorije. Sada smo privremeno dobili jedan mali prostor u gradskom parku ispod turističkog Info centra koji nam je dodijelila JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”. Međutim, nama treba lokacija s travnjakom na kojem bismo mogli izložiti šatore i opremu, što bi svakako bila turistička atrakcija vrijedna pažnje. Potrebne su nam i adekvatne prostorije u kojima bismo mogli organizirati druženja, ugostiti goste te čuvati opremu koje svake godine imamo sve više i koja je relativno skupa. Ovim putem molimo općinskog načelnika da nam izađe u susret.

Popularnost vitezova na društvenom mrežama rapidno raste, pokrenut je i YouTube kanal? Kakve su reakcije publike koja vas prati?

– Svjedoci smo da moć društvenih mreža ogromna i da je medijska promocija snažno sredstvo koje ima doseg po cijelom svijetu. Mi u udruzi već dvije godine uređujemo Facebook i Instagram profile i imamo veliki broj pratitelja koji svakodnevno raste. Može se reći da smo posredstvom društvenih mreža neprestano uključeni u promociju udruge i našeg kraljevskog grada. Bilo da se radi o objavljivanju fotografija ili video materijala, bilo da javljamo o aktivnostima naše udruge ili da javljamo o svakodnevnim jajačkim pričama, naše objave su svakim danom sve čitanije. Prije par dana smo otvorili YouTube kanal koji će služiti za objavu video materijala a nadamo se da ćemo imati dovoljno pretplatnika što bi nam omogućilo financijsku potporu radu udruge.

Ovom prilikom pozivam vaše čitatelje da prate naše račune na javim mrežama te tako pomognu rad naše udruge.

Vizualni dojam vitezova upotpunjuje i suradnja s našom fotografkinjom Kristinom Ladan?

– Fotografije Kristine Ladan su magnet za oči. Kristina svojim fotografijama daje jedan poseban sjaj i gledajući ih ponadali smo se da bismo s njom mogli ostvariti suradnju. Kao i većina pozitivnih stvari u životu i naša suradnja s Kristinom je krenula spontano. Kristina je postala i članica naše udruge i evo već par mjeseci rad jajačkih vitezova obogaćuje svojim umjetničkom fotografijom i video uradcima. Iznimna nam je čast što je takav velemajstor s nama u timu.

Kakvo je stanje sa sličnim udrugama na području BiH? Kakvu suradnju ostvarujete s njima?

– U BiH postoji 7 udruga ovoga tipa. Želja mi je da napravimo savez bosanskohercegovačkih povijesnih postrojbi. U našim međusobnim kontaktima smo se jednoglasno usuglasili za formiranje saveza jer bismo tako mogli ući i u međunarodni savez. Jedna od najvažnijih stvari vezano uz taj savez je da bi mu sjedište bilo upravo u našem kraljevskom gradu. S našim kolegama iz ostalih udruga imamo korektnu suradnju i svi zajedno imamo iste želje i probleme.

Što u budućnosti možemo očekivati od vitezova?

– Vjerujem da će uskoro vitezovi kraljevskog grada Jajca doseći takvu razinu da će postati sinonim za povijesnu državnost ove zemlje. Naš san je da jajački vitezovi, kao utjelovljenje bosanskohercegovačke državnosti budu počasna straža ispred državnih institucija u BiH.

 

 

(Klik Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...

Više od pola tone kokaina, vrijednog oko 20 miliona evra, zaplijenjeno je u zajedničkoj...