Search
Close this search box.

Barbarez i Spahić aktivno rade – BiH ima nova imena na bekovskim i krilnim pozicijama

Podijeli članak:

Bosna i Hercegovina trebalo bi da u septembru bude jača za još nekoliko igrača.

Nakon što su pod zastavu BiH doveli Nikolu Katića, Dženisa Burnića i Armina Gigovića – tandem Barbarez – Spahić nastavlja sa poslom jačanja igračkog kadra. Ili “rostera” kako vole reći pobornici engleskog jezika.

Zanimljivo, kada je riječ o igračima za koje se očekuje da bi već ove godine mogli obući dres BiH – njih većina je na krilnim ili bekovskim pozicijama.

Lijevi bek Sturm Graza i bivši austrijski reprezentativac Emir Karić (27) trebalo bi da bude prvi “štrihiran”. Barbarez ga je imao u planovima za Englesku i Italiju. Ipak, bilo je nemoguće kompletirati administrativne zadatke potrebne da obuče dres BiH nakon što je igrao za Austirju. Prošle sezone igrao je redovno na poziciji lijevog beka u Bundesligi za Darmstaadt, nakon čega je prešao u Graz.

Za dodatnu snagu u ofanzivi tu je američki U23 i olimpijski reprezentativac Esmir Bajraktarević (19) koji je jedan od najtalentovanijih igrača tamošnjeg fudbala. On je proteklih dana na društvenim mrežama uklonio zastavu SAD-a.

Ranije je za Reprezentacija.ba govorio kako osjeća pripadnost Bosni i Hercegovini.

– Bila mi je čast igrati te utakmice za SAD, odrastao sam ovdje, ali ipak nisam ni zaboravio porijeklo. Odrastao sam u bosanskoj kući, kući u kojoj se njeguju naši običaji, već sa pet godina sam gledao Džekine utakmice, haha. Duboko u meni je Bosna i Hercegovina i svakako da bih volio jednog dana igrati za Zmajeve. – rekao nam je prošle godine Bajraktarević.

Na listi zanimljivih igrača su još dva “Austrijanca”. Jedan za odbranu jedan za napad.

Omladinski reprezentativac Austrije Adis Jašić (21) iz Wolfsbergera pomogao bi BiH na poziciji desnog ili lijevog beka. Ima dobru sezonu u Wolfsbergeru koji glasi kao odličan poligon za razvoj igrača – tu je iskorak u seniorski fudbal napravio i Amar Dedić.

Muharem Husković (21), također omladinski reprezentativac Austrije i fudbaler Austria Vienna, odgovor je za pozicije u napadu. Iako mu posljednja sezona, kao i cijelom klubu, nije bila za pamćenje – zbog svega ranije što je pokazao definitivno je zanimljiv igrač. Naredne sezone i on bi vrlo vjerovatno mogao nositi dres šampiona austrije Sturm Graza.

Svi već sa zanimanjem prate i veznjaka Kenana Busuladžića koji je sa 17 godina debitovao za Malmo. Za njega stižu jako dobri izvještaji.

S obzirom na odličan posao koji su u prvih mjesec dana mandata uradili Barbarez i Spahić na skautiranju igrača, nema sumnje da možemo očekivati još neko pozitivno iznenađenje.

Definitivno, na dugo željeni posao, došli su više nego spremni.

 

 

(Reprezentacija.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...