Bankarski sistem u Avganistanu na ivici kolapsa

Bankarski sistem u Avganistanu je na ivici kolapsa usljed nedostatka novca, izjavio je generalni sekretar Norveškog savjeta za izbjeglice Jan Egeland.

On je tokom posjete Avganistanu rekao da će ekonomske posljedice propadanja bankarskog sistema vjerovatno biti razarajuće.

“Ekonomija Avganistana izmiče kontroli. Bivši bankarski sistem može bilo kada da kolabira zbog nedostatka novca”, upozorio je Egeland.

Egeland je istakao da je razgovarao sa porodicama koje su mu rekle da preživljavaju na čaju i malim komadima starog hljeba.

Prema njegovim riječima, na ekonomski kolaps Avganistana dodatno utiče sve gora humanitarna situacija u kojoj više ne funkcionišu ni najosnovnije usluge, prenio je “Sputnjik”.

Egeland je naglasio da je kriza likvidnosti ključna jer humanitarne organizacije žele da pojačaju napore za ispunjavanje najhitnijih humanitarnih potreba.

On je pozvao članice UN da hitno posreduju postizanju multilateralnog sporazuma kako bi se stabilizovala ekonomska situacija u Avganistanu, finansirale propisne javne usluge i suočilo da krizom likvidnosti.

Avganistanska ekonomija suočena je sa mogućim kolapsom nakon što su talibani prošlog mjeseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

BHRT