Search
Close this search box.

Bankarski sektor BiH u problemima zbog sankcija SAD-a

Podijeli članak:

Bankari u Bosni i Hercegovini još ne znaju kako da postupe prema fizičkim i pravnim licima s kojima sarađuju, a koja se nalaze na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Čekaju dodatno pojašnjenje od američkog Ministarstva finansija. Bankari o ovom problemu ne žele da govore. Stručnjaci upozoravaju da je ovo izuzetno ozbiljna situacija u kojoj bi bankarski sektor sa eventualnim sankcijama trpio velike posljedice.

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini u problemu. Posljedice bi mogle da osjete posebno banke koje su i dalje nastavile saradnju sa licima sa crne liste SAD-a. Nezvanično, njih tri. Dalja saradnja, upozoreno je, donosi oštre sankcije američke administracije.

Ana Moris, v.d. pomoćnik sekretara finasija SAD-a

Mislim da možete očekivati da ćemo nastaviti koristiti ove sankcije kao sredstvo. To otežava tim akterima da se angažuju u međonarodnim finansijskim transakcijama.

Zbog ovog upozorenja bankari su zatražili dodatno pojašnjenje od Ministarstva finansija SAD-a. Odgovor još čekaju.

Bankari danas ne žele da govore o ovom problemu. Odgovore na naše dopise, pozive i poruke nismo dobili. Očigledna je i njihova opreznost u cijeloj priči.

Uvođenjem sankcija bankama bilo bi im onemogućeno poslovanje u međunarodnom platnom prometu. To je jedna od mogućih zabrana.

Andrijana Pisarević, novinarka portala Capital.ba

Recimo, može im se ukinuti SWIFT a samim tim onda neće moći ni da šalju novac u inostranstvo, da prime novce iz inostranstva, da uzimaju kredite koje dalje plasira ovamo. Tako da banka može imati problema ali ako se to stvarno desi.

Banke moraju prestati sarađivati sa licima koja su na crnoj listi. To se navodi, objašnjava naš sagovornik, u sporazumu koji je potpisala Centralna banka BiH sa FED-om.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar

Tako da je očigledno da je neki pritisak podignut na viši nivo činjenicom da banke upozorene da po tom sporazumu, to je jedan veliki dokument, nemaju pravo da sarađuju u finansijskom smislu sa ljudima sa crnih lista.

Posljedice uz kompanije sa crne liste mogu osjetiti, upozoreno je, i građani/zaposleni koji u suštini isključivo rade za platu i ni na koji način nisu povezani sa sankcijama.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....