Banjaluka:Tim za reviziju najavljuje zabrane i rušenje restorana

Gradonačelnik Banjaluke ne prestaje sa javnim iznošenjem detalja izvještaja Tima za utvrđivanje nepravilnosti- u radu gradske uprave i javnih preduzeća. Za sada bez reakcije istražnih organa. Najavio je zabranu rada i rušenje restorana koji je izgrađen na zemljištu u vlasništvu grada, te objavio nove nalaze u vezi sa poslovanjem gradskog preduzeća Akvana.

[embedded content]

Draško Stanivuković za četvrtak najavljuje crvenu traku oko terase restorana Kajak. Traži od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da odbaci žalbu vlasnika. Dokazi su, kaže, jasni. Riječ je gradskom zemljištu na kojem je regulacionim planom predviđena zelena površina, a objekat je izgrađen poslije 2018. godine pa je legalizacija nemoguća. Vlasnik objekta je Srećko Radišić, sin Mileta Radišića, kuma Milorada Dodika.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ, gradonačelnik Banjaluke

Ovo nije protiv nekoga, nečijeg kuma ili protiv porodice Radišić ovo je protiv ove pojave i ja pozivam sve građane sa ove pozicije. Ima takvih mjesta još i mi tragamo za njima, oni koji su iza 2018. gradili.

Srećko Radišić ranije nam je rekao da je objekat u procesu legalizacije koji je zaustavljen dolaskom nove gradske
administracije.

SREĆKO RADIŠIĆ

Mi smo preje dvije tri godine podnijeli taj zahtjev. To je privremeni objekat privremenog karaktera koji služi za vanjsku terasu.Upravo se tako i radi mi smo dobili odobrenje za privremenu terasu i to je to.

Gradska uprava potražuje i ekspres restoran preduzeća Akvana. Nestali su, tvrde, šankovi, ledomat, rashaldni uređaji, mašina za pranje čaša vrijedni oko 100 hiljada maraka. Zbog manjka u restoranu od 9500 KM nova uprava preduzeća podnijela je krivične prijave i suspendovala šefa kuhinje i izvršnog direktora za ekonomske poslove.

VELIBOR VUKAJLOVIĆ, v. d. direktora „Akvane“

Sljedeće što ćemo uraditi da ćemo angažovati vještake koji će da izvrše procjenu ovih sredstava koji nedostaju u Akvani i kad dobijemo tu procjenu vrijednosti onda ide sljedeće krivične prijave tužilaštvu.

VEDRAN MITROVIĆ, bivši direktor „Akvane“

Za ekspres restoran on je 2019. otpisan, 2015. u jednoj poplavi koju smo imali kad su bile velike kiše, ušla je u restoran Sorizo bila je u restoranu Sorizo to je šest pultova od ivreice, vrijednost nije ni blizu koliko je rekao gradonačelnik.

Bivši direktor odbacuje i tvrdnje da je s lošom namjerom prihvatio sporazum o dugovanju prema firmi Novoteks od 2,2 miliona KM. Gradonačelnik, s druge strane, iznosi saznanja da je taj dug dijelom fiktivan. Klub odbornika PDP-a najavio je da će zatražiti vanrednu sjednicu skupštine grada. Za sada ne nailaze na razumijevanje predsjednika gradskog parlamenta.

Predsjednik skupštine grada Mladen Ilić u kratkom telefonskom razgovoru nam je rekao da nije primio zahtjev za održavanje vanredne sjednice, ali da prema poslovniku nema elemenata za njeno sazivanje.

Tema bi sigurno bili neadekvatno urađena sanacija krova kulturnog centra Banski dvor, te pitanje gdje je nestao stari bakarni krov i zašto nije prodat. Gradonačelnik Stanivuković javnost je zainteresovao informacijama koje su do sada bile ili nepoznate ili tek prepričavane po kuloarima.

LJILJANA SMILJANIĆ, novinarka

Ono što je sada ključno nakon što je pažnja javnosti usmerena na sve ove podatke jeste kako će institucije odgovoriti na sve ovo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao ni nadležna Tužilaštva za sada nisu, barem ne javno, pokazali interes za informacije koje gotovo svakodnevno objavljuje kabinet gradonačelnika Banjaluke.

BHRT