Banjaluka: Ugostitelji i frizeri dobiće pomoć Vlade RS

Nakon sastanka Udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu Horeka i sekcije frizera i ugostitelja Zanatsko preduzetničke komore Republike Srpske sa predstavnicima vlasti u Banjaluci, rečeno je da će Vlada RS plaćati minimalne plate i doprinose za period zatvaranja ugostiteljskih objekata, bez obzira da li se radi o nekoliko dana ili više.

Veliki broj ugostitelja, rečeno je, imaju problem sa poreskim prijavama iz prošle godine, a Vlada će za svaki od tih privrednih subjekata razmatrati reprogram poreza i doprinosa za taj period.

Privredni subjekti čiji rad zaključcima Republičkog štaba bude zabranjen mjesec dana, ostvaruju pravo na isplatu i minimalne plate i pripadajućih poreza i doprinosa.

Poslovni subjekti kojima rad zaključcima Republičkog štaba bude zabranjen manje od jednog mjeseca (primjera radi: sedam dana, 15 dana, 20 dana), ostvaruju pravo na podršku koja je definisana isplatom poreza i doprinosa za zaposlene.

Premijer RS Radovan Viškovic izvinio se ugostiteljima zbog loše komunikacije prilikom donošenja mjera.

Što se tiče kozmetičara i frizera, rečeno je da će njima, nakon isteka sedmodnevnih mjera, biti dozvoljen rad.

Podsjetimo, ugostitelji, muzičari i frizeri juče su održali skup ispred Palate predsjednika, nezadovoljni jer im je novim mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije RS obustavljen rad te su tražili da im se pruži finansijska pomoć.

BHRT