Banjaluka: Na ulicu izlazi policija, ljekari, radnici u javnoj upravi, pravosuđu

Podijeli članak:

Protest šest sindikalnih organizacija biće održan danas u Banjaluci. Okupljanje će početi u 11 časova u Parku Mladen Stojanović, a u 12 će sindikalci i radnici u Policiji Republike Srpske, pravosuđu, zdravstvenom sistemu i javnoj upravi krenuti u šetnju od Parka Mladen Stojanović do Trga Krajine.

Sindikalci će u šetnji proći kraj zgrade Vlade, Narodne Skupštine i Palate Republike Srpske sve zbog nezadovoljstva radom kabineta premijera Radovana Viškovića.

Zbog toga su, već u najavi protesta, isticali kako ne isključuju niti mogućnost da će jedan od zahtjeva biti njegov odlazak sa čela Vlade.

„Svi mi znamo u kakvoj državi živimo i da će biti pritisaka, ali ćemo reagovati na pritiske na svakog radnika od strane njihovih direktora. Članovi pet sindikata će se okupiti ispred te institucije i poslati poruku šta mislimo o njemu”, rekao je ranije predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

Razlog za današnji protest je neispunjenje obaveza o povećanju plata za dodatnih 100 maraka, što je proizilazilo iz Sporazuma o povećanju plata kojeg su sindikati potpisali prošle godine, a sve po prethodnom dogovoru sa Miloradom Dodikom.

Na njihove najave i zahtjeve vlast odgovara da prostora za povećanje plata u javnoj kasi nema. I iako još juče na najave protesta Kabinet Radovana Viškovića odgovara sa dužim saopštenjem u kojem se nabrajaju sve mjere koje je Vlada preduzela od kad je on na njenom čelu, i iako se ponovo konstatuje “istorijski nisko zaduženje Republike Srpske”, prije samo četiri dana Republika Srpska se zadužila po 15. put ove godine.

Protest su prvi najavili Sindikat uprave, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti na Saboru koji je održan početkom mjeseca, da bi im se naknadno pridružio i Sindikat pravosuđa Republike Srpske.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...