Banja Luka: Održana promocija knjige “Kazivanja” Zehrudin-ef. Hadžića

Podijeli članak:

Promocija knjige “Kazivanja” autora Zehrudin-ef. Hadžića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, održana je u danas Gazanfer-begovoj džamiji u Banjoj Luci.

Pored autora, o knjizi su govorili i muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, kao i Muris-ef. Spahić, direktor Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”. Moderator promocije bio je hafiz Muamer-ef. Okanović, glavni imam MIZ Banjaluka.

U svom obraćanju muftija Abdibegović istakao je da je Hadžić ovom knjigom potvrdio svoju ažurnost, svoju agilnost i svoj rad na polju pisane riječi i djela.

Dodao je da je Hadžić u svom dosadašnjem radu, kao glavni imam u Jajcu, objavio nekoliko knjiga koje su vezane za Medžlis na čijem je čelu, što pokazuje njegovu odgovornost prema funkciji koju obnaša.

– Kad bih ja pisao recenziju, ja bih samo napisao da ova knjiga traži rješenje kako biti insan, odnosno kako biti čovjek. U ovoj knjizi imamo poeziju, u ovoj knjizi imamo mudrost, imamo prozu. Dobro bi bilo kad bi se u budućem pisanju ili kazivanju naš autor opredijelio šta hoće da piše – poeziju koja je odlična, prozu – ima stila za prozu, ali on bi mogao biti i hroničar svoje duše – naglasio je muftija Abdibegović.

Muris-ef. Spahić kazao je da je djelo iskazano u prozaičnom, ali i pjesničkom smislu, te da govori o životu, o vjeri, znanju, porodici, o kvalitetima i ljudskim osobinama poput ljubavi, časti, domovini, dostojanstvu, govori o slobodi i u konačnosti o vječnosti.

– On je to iskazao na način da je duboko uvjeren i duboko u vjeri, potkrepljujući to Kur'anskim tekstom i hadis-šerifima Allahovog Poslanika. Također, iskazano je u jednom pjesničkom stilu sa puno izreka, sa puno filozofskih mišljenja. Ustvari, govori o svojoj duši i onome kako on doživljava našu današnjicu, našu stvarnost i ono što čovjek želi i čemu čovjek stremi i šta bi čovjek želio i šta mu je čežnja na ovome svijetu – istakao je direktor Spahić.

Zehrudin-ef. Hadžić naveo je da nije razmišljao o objavljivanju knjige, te da je ona objavljena na nagovor prijatelja koji su bili oko njega.

– Knjiga nije pisana jednim stilom. Nije pisana redoslijedom. Nekako neobično, unikatno, a ponekad jednostavno. Može se čitati od početka, kraja, sredine, od poglavlja koje vas interesuje. Simbolika 11 poglavlja je sjećanje na 11. juli genocid u Srebrenici, a onda i na 11 braće Jusufa a.s. – istakao je autor efendija Hadžić, dodajući da su ilustracije u knjizi djelo su akademskog slikara Samira Hadžbića.

Knjiga “Kazivanja” promovisana je i u Jajcu, Gornjem Vakufu, Zenici, Sarajevu i Srebrenici, a nakon Banja Luke, promocija će biti održana i u Travniku.

(Adnan Selimović/Preporod.info)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...