Balkanski kraljevi funka stižu u Banjaluku

Podijeli članak:

Funk je muzički žanr koji je nastao šezdesetih godina prošlog vijeka među Afroamerikancima, kao mješavina brojnih popularnih zvukova, a odlikuju ga ritmičnost i pozivanje na ples, sa snažnim basom i gruvom.

Zbog specifičnosti ovaj žanr je bio temelj za stavaranje disko muzike, ali i drugih žanrova kao što je funk rock, a ovaj svjetski fenomen nije zaobišao ni naše krajeve, te je najpoznatiji predstavnik funka u bivšoj Jugoslaviji bio slavni Dino Dvornik.

Veoma ritmičan žanr je idealna podloga za elektronsku muziku, tako da danas imamo brojne DJ-eve koji stvaraju u ovoj niši, a najbolje od savremenog balkanskog funk zvuka moći će da se čuje na novoj bini “Freshwave” festivala koja nosi naziv “Funk You”.

U periodu od 10. do 12. avgusta banjalučkoj publici će se predstaviti balkanski kraljevi funka Nikola Radišić, “White Soul City”, “Los Hombres Locos”, DJ Goce, DJ Chvare, DJ Iron, Srđan Zrilić, Marquez V i Oysha, donoseći pravu poslasticu miksanja i skrečanja na gramofonskim pločama.

“White Soul City”/Ustupljena fotografija

Prvo festivalsko veče je rezervisano za grupu “White City Soul” i Nikolu Radišića. “White City Soul” je umjetnički i DJ kolektiv iz Beograda koji već pet godina briše granice između muzike, filma, umjetnosti i kulture, a njihov zvuk se ne može svrstati žanrovski, ali se može reći da je najviše fuzija jazza, soula, funka, diska, hip- hopa i housa.

Na jedanaestom “Freshwaveu” nastupaju DJ Somii, DJ Kostur i DJ Vitelloni, članovi kolektiva, tako da na obalama Vrbasa neće nedostajati raznovrsnosti.

Drugo veče festivala funki zvuk na Kastelu “pojačaće” “Los Hombres Locos”, članovi sastava “Funky Fresh”, a za sjajnu završnicu biće zadužen DJ Iron.

DJ Goce/Ustupljena fotografija
DJ Goce/Ustupljena fotografija

Banjalučki dvojac “Los Hombres Locos” je sastav koji postoji od 2001. godine, a među bedemima Kastela će odjekivati bitovi čiji su autori DJ Ginolla i DJ Woodie. Još jedan sjajan dvojac čine DJ Goce i DJ Chvare, a oni u Banjaluku dolaze kao predstavnici makedonskog hip-hop i funk kolektiva “Funky Fresh”.

DJ Chvare/Ustupljena fotografija
DJ Chvare/Ustupljena fotografija

DJ-ingom se bave od devedesetih godina prošlog vijeka, a nastupali su širom regiona i zemlje, te sarađivali s brojnim afirmisanim umjetnicima među kojima je poznata grupa SAF, Bad Copy & Wikluh Sky, DJ Angelo i mnogi drugi.

U grad na Vrbasu donose provjeren kvalitet s hop-hop, soul, funk, reggae i jazz elementima.

DJ Iron/Ustupljena fotografija
DJ Iron/Ustupljena fotografija

Za nastavak dobre žurke zadužen je Stefan Novović alias DJ Iron, jedan od začetnika beogradske DJ scene. Njegov početnički rad podrazumijeva drum'n'bass zvuk, koji se prvobitno nazivao jungle jer predstavlja do tada nezamislivu mješavinu žanrova, kao što su tehno i reggae, funk, hip-hop.

To ga čini jednim od pionira na domaćoj sceni, a trenutno sarađuje s rep grupom “Beogradski sindikat” kao glavni prateći DJ. Iskustva u radu mu ne manjka, a spreman je da raspleše i najzahtjevniju publiku.

Za završno veče “Freshwave” festivala rezervisan je reprizni nastup domaćeg dua “Los Hombres Locos”. Pored njih, dobar bit i gruv donose Srđan Zrilić, ali i poznati beogradski DJ Marko Vuković, poznatiji kao Marquez V.

Marquez V/Ustupljena fotografija
Marquez V/Ustupljena fotografija

Već četiri godine Marquez V ima svoju radio-emisiju “Funktastichno”, tako da dobro poznaje ukus publike. Njegovi setovi sadrže sve od pravog izvornog funka i soula, preko izvornog  hip-hopa i r'n'b, pa sve do diska i acid jazz numera, a sve to lijepo smišljeno i kvalitetno ukomponovano s elementima skreča.

Nebojša Obradović Oysha je jedan od DJ-eva s najdužim stažem i najvećim brojem nastupa, od “Havana” bara u Podgorici prema svim stranama svijeta, osluškujući dobro publiku i stvarajući nevjerovatne žurke, dolazi i do Banjaluke.

Pripala mu je čast da ove godine “Freshwave” publiku uvede u sjajnu završnicu i da za ovu godinu zatvori “Funk You” binu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...