Baka Stojana za 40 godina promijenila pet “fića”

Uskim, makadmaskim putevima kroz novovaroška sela već četiri decenije krstari „ljuta mašina“, a za njenim volanom je sada već penzionerka Stojana Mirosavljević.

Od kako je položila vozački ispit 1982. godine sjela je u „fiću“ i od tada ih je promijenila čak pet, jer nijedan drugi automobil za nju ne postoji. Ljubav prema simpatičnom četvorotočakšu koji vraća duh starih vremena nije sporna, ali na njen izbor uticaj su imali i praktični razlozi.

– Do moje kuće vodi loš, seoski put i samo se fićom može normalno prići. Mogla bih ja sebi kupiti drugi auto, ali pitanje je u kakvom bi stanju bio nakon samo nekoliko mjeseci vožnje. Fića mi je lagan, dobro ide i ne kvari se često. U dvorištu imam jedan još stariji primerak koji sam vozila prije desetak godina i njega koristim za dijelove, jer ih u slobodnoj prodaji skoro i nema – kaže Stojana za RINU.

Novovaroški ženski Flojd, kako još nazivaju ovu penzionerku, privlači brojne poglede kad sa svojim bijelim ljepotanom prokrstari ulicama. Sa fićom je obišla čitavu Zapadnu Srbiju i nikad je nije izdao na putu. Zbog svoje vremešnosti i sve veće popularnosti često joj nude i veliki novac da ga proda, ali ona to ne želi.

FOTO: RINA
FOTO: RINA

– Sa njim sve obaveze završavam, dovozim hranu i idem po sve što mi je potrebno. Zato ga ne bih nikad mijenjala – kaže Stojana.

Na njenom automobilu još uvijek je registracija važeća, a ona se nada da će preživjeti i tehnički pregled zakazan za sljedeću godinu, iako je to, imajući u vidu nove propise mrtva trka.

– Ljudi više ne obraćaju pažnju na ova stara vozila, svi voze neka moderna kola koja se pokvare vrlo brzo i nisu za seoske puteve. Ja ću fiću voziti sve dok budem mogla, a nadam se da njegova sudbina neće biti zapečaćena kad ga sledeći put otjeram na tehnički pregled – iskrena je ova iskusna žena vozač.

Ako možda i završi u starom gvožđu, sigurno je da fića koja je bila jedan od najpoznatijih proizvoda bivše Jugoslavije, definitivno ima posebno mjesto u srcu svih onih koji su bar jednom seli za njegov volan.

 

 

(Glas Srpske)