Bajram-namaz u Jajcu klanjat će se u 6 sati i 5 minuta

Sutra je zadnji dan posta u svetom mjesecu ramazanu, a u četvrtak se obilježava jedan od dva najveća muslimanska praznika – Ramazanski bajram.

Tokom 30 dana ramazana muslimani morali su se uzdržavati od hrane, pića i ostalih tjelesnih potreba, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševval i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva blagdana u islamu, Ramazanski bajram. Njim se obilježava kraj posta.

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u četvrtak, 13. maja 2021. godine, a klanjat će se u 6 sati i 5 minuta.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce, koji obuhvata općine Jezero, Šipovo i naravno Jajce klanja se na 27 mjesta, a u samom gradu na šest i to u Esmi sultaniji, Hadadan, Sinan-begovoj, Ibrahim-begovoj, džamiji na Volijaku i po prvi put na Gornjoj Katini.

Centralna bajramska manifestacija biti održana u džamiji Esme sultanije, gdje će bajram-namaz predvoditi prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce, Ramiz ef. Kahrić i Jusuf ef. Duranović.

Bajram-namaz će biti obavljen uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

 

(Jajce Online)