Bajka zvana Buroj Ozone: Pogledajte koliko je “fantomskog grada” izgrađeno za pet godina

Prije nešto manje od pet godina politički vrh BiH prisustvovao je postavljanju kamena temeljca za, kako je tada navedeno, najveći turistički grad u Jugoistočnoj Evropi – Buroj Ozone, koji je trebao biti izgrađen u sarajevskoj općini Trnovo.

Grandiozni projekt, čiji je idejni tvorac bio misteriozni biznismen i vlasnik investitorske kompanije Buroj International Group iz Dubaija Ismail Ahmed, trebao je obuhvatiti izgradnju hotela, apartmana, bolnice, bazena, sportskih terena, šetnica i mnogih drugih sadržaja, međutim, do danas je na bjelašničkom platou izgrađeno svega nekoliko kuća, a od ostalih sadržaja nema ni traga.

Ismail Ahmed
Ismail Ahmed

Simptomatično je da je ovaj projekt najavljen u izbornoj godini i polaganju kamena temeljca prisustvovali su tadašnji čelni ljudi iz bh. političkog i javnog života, među kojima se posebno ističu premijer Federacije BiH Fadil Novalić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ali i mnogi drugi, poput bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.

Sa postavljanja kamena temeljca 2016. godine
Sa postavljanja kamena temeljca 2016. godine

Kako je propao ovaj famozni projekat, u koji je investitor iz Dubaija navodno uložio devet miliona eura i za koji je tvrdio da će otvoriti hiljade radnih mjesta za bh. građane, niko sa sigurnošću ne zna, a “biznismena” Ahmeda ne možemo pitati jer mu se posljednjih godina gubi svaki trag. Načelnik općine Trnovo Ibro Berilo također nerado komentira ovu temu, a u prošlosti je bio poznat po optužbama na račun novinara da ga politički provociraju i da on s projektom Buroj Ozone nema ništa.

Podsjećanja radi, važno je napomenuti da je Berilo prilikom postavljanja kamena temeljca govorio o investicijama koje se mjere milijardama konvertibilnih maraka, a čitav projekt nazvao je “historijskim događajem”.

“Danas je ovo historijski događaj – prisustvujemo postavljanju kamena temeljca za izgradnju najvećeg turističkog grada na prostoru Jugoistočne Evrope. Početna investicija ulaganja je 930 miliona eura, a vrijednost kompleksa je 4 milijarde konvertibilnih maraka. Ovaj projekt će spojiti ljude iz svih krajeva svijeta i bit će najveći integrirani turistički grad u BiH koji je namijenjen svim građanima i turistima iz cijeloga svijeta”, kazao je tada Berilo.

Idejni projekt
Idejni projekt

Tada je najavljen i skori početak gradnje, a sve je popraćeno izjavama kako više nijedan stanovnik općine Trnovo neće biti nezaposlen. Gradnja je, doduše, započela u pomenutom roku, no nije daleko odmakla. Gradilo se tempom od dvije-tri kuće godišnje, a o hotelima i bazenima nije bilo ni govora. Najavljena gradnja žičare, koja bi ovaj grad trebala povezati s Bjelašnicom, u tim je trenucima djelovala nadrealno.

Kako je vrijeme odmicalo, pitanja su se gomilala, ali niko nije bio spreman ponuditi odgovore. Na novinarska pitanja zašto je sve stalo tražena su opravdanja u vidu problema u vezi s papirologijom, administracijom, slanjem novca iz Dubaija, vizama za dugoročni boravak u našoj zemlji itd, itd… Uskoro je svima postalo jasno da su na djelu sumnjivi poslovi, a svojevrsna potvrda stigla je kada je otkriveno da je Ahmed planirao širom Dubaija izgraditi 10 tornjeva sa servisnim apartmanima koji, između ostalog, nude poslugu i fitness centar. Ovaj projekt, kao i mnogi drugi, nikada nije realizovan.

U bajke o najvećem evropskom turističkom kompleksu Buroj Ozone i poruke da u Trnovu nijedan čovjek neće biti nezaposlen, više ne vjeruju ni oni najlakovjerniji, a akteri ove farse poduzimaju sve da se svako sjećanje na ovu epizodu izbriše i da se sve “gurne pod tepih”. Čini se da je malo ko zabrinut zbog činjenice da je BiH ostala bez projekta vrijednog milijarde maraka, ako je on ikada i bio stvaran, a o preuzimanju odgovornosti niko i ne pomišlja.

(Klix)