Bajden stopirao finansiranje Trampovog zida ka Meksiku

Predsjednik SAD Džozef Bajden ukinuo je dekret svog prethodnika Donalda Trampa, koji je proglasio vanredno stanje na granici sa Meksikom, kako bi obezbijedio finansiranje izgradnje zida.

U pismu koje je juče upućeno predsjednici Predstavničkog doma Nensi Pelosi, Bajden je obavijestio Kongres da je Trampova odluka bila “neopravdana” i da se novac poreskih obveznika više neće trošiti na taj zid, prenio je AP.

Pismo Kongresu predstavljalo je samo formalnost, jer je Bajden već naredio da se obustave radovi na zidu prema Meksiku, dodaje AP.

Inače, Tramp je 2019. godine, da bi zaobišao Kongres koji mu nije odobrio sredstva za izgradnju zida, proglasio vanredno stanje na južnoj granici i na taj način uzeo novac iz vojnog budžeta.

Kada je Tramp u januaru 2017. ušao u Bijelu kuću, na granici sa Meksikom već su postojale različite vrste ograda u dužini od 1.000 kilometara.

Tokom njegovog mandata SAD su završile podizanje zida u dužini od više od 720 kilometara na granici dugoj 3.145 kilometara.

U četvorogodišnjem Trampovom mandatu, kako navodi BBC, za izgradnju zida na granici sa Meksikom potrošeno je oko 25 milijardi dolara.

BHRT