Bajden i Vučić o priznanju Kosova

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je Dan državnosti Srbije koji se obilježava 15. februara predsjedniku te države Aleksandru Vučiću,

Bajden je poručio da SAD, imajući u vidu 140 godina partnerstva dvije zemlje, ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti.

Bajden je naveo da SAD i dalje ostaju nepokolebljive u podršci Srbiji u pogledu evropskih integracija.

Pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koje je fokusirano na međusobno priznanje – poručio je Bajden u čestitki koju je uputio Vučiću.

On je naveo da se snaga odnosa dvije zemlje temelji na dubokoj historiji veza između dva naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svjetska rata, saopćeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Vučić: O međusobnom priznanju već sam se izjasnio

Foto: Milos Miskov – Anadolu Agency

Predsjednik Srbije zahvalio se američkom kolegi na čestitkama povodomDdana državnosti i istakao da, što se tiče međusobnog priznanja Srbije i Kosova, to ne stoji u aktu nijedne svjetske organizacije.

“Mi razumijemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se ta sintagma i termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rješenje u Vašingtonu i već sam im jedanput u lice rekao u Beloj kući šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji”, rekao je Vučić.

BHRT