Bajden: Dejton donio mir, ali posao nije završen

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden poručio je kako se danas pridružuje međunarodnoj zajednici i ljudima u Bosni i Hercegovini u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, za kojeg je Bajden rekao da je najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

“Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem miliona drugih“, rekao je Bajden, javio je reporter Al Jazeere.

Dejtonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, poručio je novoizabrani američki predsjednik. Ipak, dodao je, četvrt vijeka kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine – nedovršen.

“Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine”, rekao je Bajden.

“Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane. Kao predsjednik, radujem se saradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma – prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope – cijela, slobodna i mirna”, rekao je novoizabrani američki predsjednik, koji bi dužnost od aktuelnog predsjednika Donalda Trampa trebao preuzeti naredni mjesec.