Babiš: Češka neće davati vakcinu Sputnik V dok je ne odobri EU regulator

Češki premijer rekao je da njegova zemlja nije spremna za primjenu ruske vakcine Sputnik V protiv koronavirusa prije nego što je odobri regulator Evropske unije za lijekove.

Premijer Andrej Babiš tražio je vakcinu izvan zajedničkog programa EU nakon što su odgođene isporuke odobrenih zapadnih kompanija za lijekove.

Sa timom stručnjaka, Babiš je posjetio Mađarsku u petak kako bi razgovarao o njihovom iskustvu s vakcinama. Mađarska je prva zemlja EU koja je dala zeleno svjetlo ruskoj vakcini.

Babiš je u razgovarao s novinarima prije nego što je otputovao na slično putovanje u Srbiju da bi vidio kakva je situacija sa vakcinacijom. Ova balkanska zemlja započela je imunizaciju kineskom vakcinom Sinopharm i ruskom Sputnik V, zajedno s Pfizerovim vakcinama koje se također koriste u EU.

Kaže da je prema njegovim informacijama Evropska agencija za lijekove već dobila zahtjev Rusije da odobri Sputnik V. Nije jasno kada bi mogla biti donesena odluka.

Češko ministarstvo zdravstva najavilo je da će isporuka vakcine Moderna, predviđena za ponedjeljak, biti odgođena za sedmicu dana i da će stići samo polovina od očekivanih doza, 44.000.

BHRT