Azoulay pred drugim mandatom čelnice UNESCO-a, očekuje se američki povratak

Očekuje se da čelnica UNESCO-a, agencije Ujedinjenih nacija za kulturu, osvoji drugi mandat u ovoj godini nakon što niko drugi nije podnio kandidaturu za tu poziciju do roka od 16. marta, saopćio je zvaničnik UNESCO-a u srijedu.

Dosadašnja generalna direktorica Audrey Azoulay imenovana je na tu dužnost u 2017. nakon ogorčene kampanje. Njen mandat bio je da oživi šanse organizacije za opstanak nakon što su se Sjedinjene Države, koje omogućuju petinu njenog finansiranja, povukle.

Izbori bi se trebali održati u novembru, ali bez prtivkandidata i zbog činjenice da je većina od 58 zemalja članica izvršnog odbora podržavaju, među kojima i najveći finansijer Kina, ona bi trebala biti izabrana za naredni četverogodišnji mandat.

Agencija, osnovana na pepelu Drugog svjeetskog rata kako bi štitila zajedničko kulturno naslijeđe čovječanstvaa, najpoznatija je po određivanju i zaštiti arheoloških i lokacija prirodnog i kulturnog naslijeđa, od otoka Galapagos do grobova Timbuktua.

Većina njenih aktivnosti ne izaaziva kontroverze, ali pitanja kao što su upravljanje vjerskim lokacijama u Jerusalemu imaju veliki naboj i dovela su do napuštanja tog tijela Izraela i Sjedinjenih Država zbog optužbi za anti-izraelsko ponašanje.

Zvaničnik je izjavio Reutersu da su signali iz nove američke administracije pozitivni i da imaju za cilj ostvarenje napretka po tom putanju tokom narednih mjeseci.

UNESCO bi mogao popraviti sve težu finansijsku sitaciju. Sjedinjene Držaave napustile su agenciju s 542 miliona dolara duga. Američki povratak, kroz pismo kojim se informira agencija, također bi značio da bi Washington mogao isplatiti te zaostatke u nekoj fazi.

Situacija bi se ipak još mogla zakomplicirati jer američki zakon zabranjuje Washingtonu da finasira tijela UN-a koja su priznala Palestinu kao punopravnu članicu, iako bi se moglo tražiti stvaranje izuzetaka.

BHRT