Austrija produžila zaključavanje

Austrijski parlament usvojio je odluku o produženju mjera zaključavanja u cilju sprečavanja širenja korona virusa za daljih deset dana, to jest do 24.januara.

Glasovima valdajućih Narodne partije (OVP), Zelenih i opozicione Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) usvojen je prijlog uredbe koji je predao ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Uredba predviđa da ugostiteljski objekti, prodavnice, izuzev namirnica i svakodnevnih potrepština ostanu ostaju zatvoreni.

Takođe do 24. januara zabranjene su manifestacije, kao i rad hotela i smješaja u turističke svrhe.

Istom uredbom produžava se i mjera cjelodnevnog policijskog časa, koja dozvoljava napuštanje kuće zbog odlaska na posao, u kupovinu, pružanju pomoći, ali i šetnju radi psihičke i fizičke rekreacije.

Produženje mjere zaključavanja ministar Anšober je objasnio time da u posljednjih deset dana nije bilo značajnijeg poboljšanja broja novozaraženih.

I dalje, kako je dodao, ima između 1.500 i 2.500 novih slučaja zaraze dnevno.

“To je jasno previše”, podvukao je Anšober.

Takođe, dodaje da je stanje na intenzivnoj njezi konstantno i daleko udaljeno od cilja maksimalno popunjenih 200 kreveta za potrebe kovid pacijenata.

Anšober je ukazao i da treba uzeti u obzir da novi soj virusa značajno pogoršava situaciju.

Slobodarska partija Austrije (FPO) usprotivila se, kao i Neos produženju mjere zaključavanja.

FPO smatra da je zdavstveni sistem daleko od opasnosti kraha, a Neos ne razumije što su prodavnice morale da zatvore, jer je to fatalno po privredu i košta državu.

 

 

(nezavisne)