Arnaut za BHRT: BiH mora oživjeti načela referendumskog pitanja, danas “ostali” nisu jednaki

Tužno je što se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava u samo jednom dijelu zemlje, ali to je naša realnost i nadam se da će to u dogledno vrijeme biti promijenjeno, izjavio je za BHRT Damir Arnaut, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Arnaut je, u razgovoru za emisiju BHT1 Uživo, istakao kako je prvi mart, Dan nezavisnosti BiH, legalan i legitiman praznik države BiH i on bi se, po zakonu, trebao obilježavati u svakom njenom dijelu i tu su sudska mišljenja nepodijeljena.

[embedded content]

“Treba se vratiti 29 godina unazad i pročitati šta piše na referendumskom pitanju – ‘Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?’. Danas ‘ostali’ nisu jednaki i mislim da svi trebamo dati svoj doprinos kako bi Dan nezavisnosti, u suštini, reflektirao one vrijednosti postavljene na glasačkom listiću prije 29 godina”, rekao je Arnaut u emisji BHT1 Uživo.

BiH godinama čeka na usvajanje zakona o praznicima, a Arnaut podsjeća da je je ovaj zakon nekoliko puta bio pred državnim Parlamentom i kako kaže, svaki je put završio neslavno.

“U svakom slučaju, ne treba zanemariti činjenicu da su 25. novembar i 1. mart, odnosno Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH, legalni i legitimni državni praznici, koji su doneseni prije Daytona. A, Dayton je vrlo jasno rekao da svi zakoni koji nisu u suprotnosti sa Ustavom nastavljaju da važe, prema načelu kontinuiteta. To je 2017. godine potvrdio i Ustavni sud BiH tako da do donošenja zakona o praznicima svi treba da se povinuju zakonima koji su trenutno na snazi. Ali, opet, naglašavam, uz ona načela i sve one vrijednosti koje referendumsko pitanje odražava. Nažalost, mi danas, 29 godina kasnije ne živimo u onakvoj BiH kako je to referendumsko pitanje postavilo”, kaže Arnaut.

Odgovornost za to, ističe Arnaut, snose svi koji ne poštuju sudske presude. On je podsjetio na slučaj “Sejdić – Finci”, te slučajeve Irme Baralije i Ilijasa Pilava.

“Sejdić i Finci nemaju ista prava kao konstitutivni narodi, Ilijas Pilav kojeg sam ja zastupao pred sudom u Strazburu, kao Bošnjak iz Republike Srpske nema pravo da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH, to nije BiH za kakvu su glasali građani na referendumu. Mi smo deset dugih godina proveli u tom postupku i na kraju smo ishodili to njegovo pravo. Irma Baralija je ishodila svoje pravo da glasa u Mostaru, nije BiH gdje Irma Baralija 12 godina ne može da bira ili da bude birana”, kaže Arnaut.

On poručuje da svako treba preuzeti svoj dio odgovornosti, proaktivno djelovati i ako treba – ići i u Strazbur.

“Treba, zaista, pitati ljude koji ovih 29 godina ništa nisu uradili, čak su BiH potisnuli unazad”, kaže Arnaut.

On ističe kako ni međunarodna zajednica ne toleriše ovakvo stanje, a najbolji pokazatelj za to je, kaže Arnaut, to što BiH još uvijek nije dobila kandidatski status. A kad nemate kandidatski status, navodi Arnaut, nema ni novca.

“Stranci čekaju da mi nešto uradimo. Mi smo predali aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji prije više od pet godina i još nismo dobili kandidatski status i vjerovatno nećemo dobiti ni ove godine. To je pokazatelj da stranci to ne tolerišu. Dali su nam 14 kriterija koje trebamo zadovoljiti, ništa suštinsko od toga u smislu velikih zakona i promjena u reformi pravosuđa nije urađeno. Zemlja ne ulazi u Evropsku uniju, ali se dešava jedan paralelan proces, a to je da naši građani odlaze u Evropsku uniju”.

Arnaut je govorio i o nabavci vakcina protiv koronavirusa te ustvrdio da su bh. vlasti pokazale da nisu u stanju da osiguraju vakcine.

“Pogledajte u kakvu su nas situaciju doveli – da Aleksandar Vučić koji je bio na položajima oko Sarajeva donosi na poklon vakcine, a naša vlast – Vijeće ministara BiH, SDA, HDZ, SNSD, Vlada Federacije BiH … to nije u stanju. U četvrtak smo imali redovnu sjednicu Zastupničkog doma i taj dan je Klub SDA rekao kako treba mijanjeti zakon. Istovremeno, Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH javno kaže da ne treba novi zakon, a onda čovjek iz SNSD izađe i kaže kako je tačno i jedno i drugo.

Naša stranka je ponudila zaključak da u subotu dođu direktori agencija za javne nabavke i lijekove jer je riječ o ta dva zakona i da kažu da li se trebaju mijenjati zakoni i šta tačno, a ako ne – da daju put šta treba raditi da se u BiH donesu vakcine po što hitnijem postupku.

“To je usvojeno, ali do kraja dana svi, osim četiri poslanika Naše stranke i Nezavisnog bloka su glasali da se odgodi subotnja sjednica, kako sam čuo mnogi su negodovali jer je ‘dugi vikend’. Mi smo juče kao država mogli početi nabavljati vakcine, ali mi čekamo sutra Vučiča i čekamo Dom naroda. Ako i budu usvojene izmjene zakona u Domu naroda, slijedi period objave u Službenom glasniku, a onda da stupi na snagu. Dakle, mi već govorimo o drugoj polovoni marta”, rekao je Damir Arnaut.

BHRT