Arijana Saračević Helać objavila emotivan tekst o mlađem bratu

Podijeli članak:

Novinarka Arijana Saračević Helać na Facebooku je objavila zanimljiv tekst koji prenosimo u cijelosti:

“Moj brat Armin i ja, početkom 1992. godine,živjeli smo skupa u Sarajevu. 3.aprila, sjećam se, nosio je maskurnu jaknu i došao je sa Djildom i tom ekipom u tadašnju TV SA zbog poznatih dogadjaja. Umalo nisam dobila nervni slom jer sam se bojala da mu se nešto ne desi. On je mladji od mene i vječiti dječak. 5.aprila uveče s posla sam došla kući i zatekla njegov sat. Znala sam da ga dugo neću vidjeti. Roditeljima koji su panično zvali telefonom, danima sam izmišljala priče da spava, da je na treningu, da je ovo-ono. Čudnim i šumskim putevima, došao je u Jajce. Jedan je od organizatora otpora i borac Armije RBiH. Armin nije, ne znam zašto u evidenciji Ministarstva boraca. Ranjen je i hvala Bogu živ. Danas se bavi izmedju ostalog i humanitarnim radom daleko od mene ali svakog trenutka u mom srcu. Njegovo srce je još veće.”

Arijana Saračević Helać je dugogodišnja novinarka i urednica u Informativnom i Dokumentarnom programu FTV-a, radila i kao ratni reporter. U toku trideset godina njenog profesionalnog angažmana u novinarstvu nagrađena najvišim domaćim i stranim priznanjima, poput Svjetske novinarske nagrade za hrabrost (IMWF) 1993. godine u Njujorku.

Poseban angažman zabilježila u sferi analitičkog novinarstva, prateći sve “anomalije tranzicijskog društva koji nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. Iskazala se i kao zapažena kolumnistica u ozbiljnim online medijima.

Iskazala se i kao autorica u Dokumentarnom programu FTV-a o čemu govore izvanredni rejtinzi nakon njenih istraživačkih emisija, posebno serijala “Politička ubistva”, te filmova o padu Bosanske Posavine, Djece rata iz oba bosanskohercegovačka entiteta, film o Titu, Mikuliću, Blumu, 20 godina Dejtona, raspadu SKJ, Bogiću Bogičeviću, pa do posljednjeg filma Bosna, koji je za kratko vrijeme prikazan na dva međunarodna filmska festivala, osvojivši i prestižnu nagradu.

Njen dokumentarni film “Znam šta je ofsajd”, u produkciji NDV i BHN, zabilježen je kao jedan od gledanijih dokumentaraca u regionu. Premijere u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu ostale upamćene kao jedne od najposjećenijih.

Bila je dio PR tima važnih događaja od Olimpijade 1984., preko Samita OSCE-a 1999., pa do EYOFA.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...