Amsterdam planira zabranu marihuane za turiste

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema predložila je da se turistima zabrani posjeta gradskim “kofišopovima” gdje se, između ostalog, prodaje i konzumira marihuana.

Kako je navela u pismu gradskom vijeću, ona želi da smanji “privlačnost Amsterdama kao odredišta za turizam uz meku drogu”.

“Posljednjih godina vidjeli smo da se potražnja za kanabisom u Amsterdamu izuzetno povećala”, rekla je Halsema u intervjuu za javnu televizijsku stanicu NOS.

“To je uglavnom zbog povećanja broja turista”, dodala je i navela da su neki od njih “kanabis-turisti” koji u Amsterdam dolaze isključivo da bi konzumirali tu drogu.

Istakla je da su “kanabis-turisti” izvor nevolja za centar grada.

“Amsterdam je međunarodni grad i želimo dobrodošlicu turistima, ali voljeli bismo turiste koji dolaze zbog bogatstva grada, njegove ljepote, kulturnih institucija”, rekla je Halsema.

Prema podacima Ministarstva javnog zdravlja, Holandija ima 570 “kofišopova”, a prema podacima Amsterdama, u tom gradu ih je 166, ili 30 odsto svih u Holandiji.

Od 1970-ih godina holandska vlada toleriše te radnje koje prodaju kanabis, ali su proizvodnja kanabisa i snabdijevanje njime, međutim, ilegalni.

BHRT