Search
Close this search box.

Amna Osmić porijeklom iz Jajca uprkos hendikepu niže uspjehe u Italiji

Podijeli članak:

Život često predstavlja putovanje isprepleteno izazovima, ali i otkrićima koja ostavljaju nevjerojatan trag. Priča o Amni Osmić, osmogodišnjoj djevojčici čija porodična priča vodi iz Jajca, preciznije iz Vinca, svjedoči o hrabrosti, ljubavi i nadahnuću koje neumorno niču usprkos teškoćama.

Amna, rođena kao zdrava beba, suočila se s izazovima kada je, sa svega četiri i pol mjeseca života, oboljela od sepse meningokoknog porijekla. Danas, ona je ne samo veliki borac već i izuzetan učenik te uspješna sportašica, piše Jajce Online.

Porodica najveća podška

Sa svojim roditeljima, Amna živi u talijanskom gradu Santhià. Njihova priča ne samo da potiče na razmišljanje o vlastitim izazovima, već pruža inspiraciju da se suočimo s njima s nevjerojatnom snagom i odlučnošću.

– U školi provodim vrijeme od 8 do 13:30 sati, nakon čega se vraćam kući i odmah krećem na jahanje. Po završetku tog divnog iskustva, nastavljam s intenzivnim radom s privatnom učiteljicom kako bih održala ravnotežu između svojih školskih obaveza i dodatnih aktivnosti. Unatoč gusto ispunjenom rasporedu, uvijek pronalazim vremena za istraživanje različitih interesa, uključujući atletiku. Spremna sam isprobati sve, ali ono što me zaista ispunjava jest jahanje. Ta aktivnost predstavlja moju najveću strast, pružajući mi neizmjeran užitak i radost, gvoori nam Amna Osmić za Jajce Online.

Roditelji Mediha i Edin suočeni su s ogromnim izazovima, ali su istovremeno pronašli snagu i ljubav međusobno. Sestre Ejadina i Ajdina pružaju neizmjeran oslonac, aktivno sudjelujući u Amninoj borbi i podržavajući je u svim njezinim aktivnostima. Njihova ljubav i podrška čine ovu priču još snažnijom.

– Najveću podršku u svemu što radim pružaju mi roditelji, Mediha i Edin, te moje sestre Ejadina i Ajdina. Osjećam snažnu podršku ne samo od njih, već i od ostale rodbine. Posebno su mi dragocjene sestre koje su uvijek uz mene, pružajući veliku podršku i aktivno sudjelujući u svim mojim aktivnostima. Njihova podrška čini moje iskustvo bogatijim i jača me u svakom koraku, istakla je.

Amna je zbog izvanrednih postignuća u sportu postala članica Associazione art4sport ONLUS sa sjedištem u Trevisu. Ova organizacija osnovana je od strane jedne talijanske paraolimpijke, a Amna je dobila priznanje za svoj sportski uspjeh i pridružila se njihovim redovima.

– Nedavno sam upoznala osobu koja dijeli sličnu bolest kao i ja. Pridružila sam se Asocijaciji i tada sam otkrila još mladih ljudi s različitim hendikepima. Shvatila sam da ključ uspjeha nije u riječima “ne mogu”, već u odlučnosti, hoću i želim. Svjesna sam da život ima samo jednu priliku i ograničen izbor. Sudjelovanjem u ovoj asocijaciji, pronašla sam podršku koja mi olakšava put u sportu. Ulaskom u sportsku akademiju od najranije dobi, otvaraju se različite mogućnosti za usavršavanje u svim vrstama sportova. Ova zajednica pruža mi potrebnu podršku kako bih maksimalno iskoristila životne prilike i razvijala svoje sportske talente, kazala je ona.

Svako od nas nosi svoje izazove, ali Amnina priča nas uči da granice nisu prepreke, već prilike za rast.

– Svaki čovjek, bez obzira na prisutnost hendikepa ili njegov odsustvo, ne bi trebao postavljati granice sebi u bilo kojem području života. Važno je otvoreno prihvatiti sve izazove i isprobati različite stvari kako bismo pronašli svoje istinsko ja, bilo da je riječ o sportu ili nečem potpuno drugačijem. Bitno je prevazići strahove, hrabro kročiti prema nepoznatom i istraživati sve ono što nas ispunjava. U životu nema mjesta ograničenjima, već trebamo hrabro koračati prema vlastitom otkriću i ostvarivanju potencijala, poručila je talentovana Amna.

Amna, koja se rodila kao zdrava beba, suočila se s izazovima kada je u četiri i pol mjeseca života dobila sepse meningokoknog porijekla. Počela je bitka koja je ispitivala granice ljudske snage i odlučnosti.

– Moja kćer Amna se rodila kao sasvim zdrava beba. No, s četiri i pol mjeseca, suočili smo se s teškom borbom kada je dobila sepse meningokoknog porijekla. Počela je bitka za njezin život, posebice tijekom prvih 72 sata, dok su liječnici učinili sve što je u njihovoj moći da je održe živom. Nakon toga, uslijedilo je pet mjeseci boravka u bolnici te intenzivna borba za očuvanje njezinih udova. Bakterija je ostavila teške posljedice, ali Amna je pokazala izniman karakter i snagu. Nažalost, unatoč svim naporima, prošle godine smo izgubili tu borbu zbog različitih komplikacija. Uprkos svemu, Amna je ostala hrabra, izgubivši prste na lijevoj ruci i podvrgnuta amputaciji lijeve noge iznad koljena, govori nam njena majka Mediha za naš portal.

Podrška djeci

Osmići su spremni pružiti pomoć djeci u Bosni i Hercegovini koja se suočavaju sličnim izazovima. Posebno žele podržati Udruženje za djecu sa poteškoćama u razvoju “Vodopad ljubavi” iz Jajca da uspostavi veze s različitim udruženjima i asocijacijama u Italiji. Na taj način, žele olakšati i uljepšati svakodnevni život svakog djeteta, omogućavajući razmjenu iskustava i podršku između organizacija koje djeluju sličnim ciljevima.

– Spremni smo na saradnju i otvoreni za pružanje pomoći našim malim borcima u zajednici jer smo uočili nedostatak podrške za djecu s teškoćama u Bosni i Hercegvoini. Činimo sve što možemo kako bismo im olakšali put. Primijetili smo da su djeca s teškoćama općenito nedovoljno zastupljena, dok se u Italiji djeca s posebnim potrebama i nekim hendikepom često doživljavaju s razumijevanjem u društvu i školama, gdje vode normalan život. Naša kćer Amna je iznimno živahno i aktivno dijete, mi kao roditelji ponosni smo na njezinu borbenost. Njezina hrabrost nije usmjerena samo prema vlastitim izazovima, već i prema pomoći drugima. Uvjereni smo da zajedničkim naporima možemo stvoriti pozitivno okruženje koje će podržavati sve naše male junake, navela je ona.

This slideshow requires JavaScript.

Kroz priču porodice Osmić, nadamo se da će mnogi pronaći inspiraciju za suočavanje s vlastitim izazovima hrabro i s nevjerojatnom snagom karaktera.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka